Økonomiskribenten tapte to ankesaker

Kommentator Hans Eirik Olav leverer svært pessimistiske fremtidsanalyser til avisen Ny Tid. Redaktør Truls Lie (bildet) vil benytte ham frem til han sitter i fengsel.
Kommentator Hans Eirik Olav leverer svært pessimistiske fremtidsanalyser til avisen Ny Tid. Redaktør Truls Lie (bildet) vil benytte ham frem til han sitter i fengsel. Foto: Ntb Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny Tids økonomiskribent er dømt som svindler, og har nå også tapt to forsøk på å anke saken. Avisen sier de først vil avslutte samarbeidet når Hans Eirik Olav «havner i fengsel».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag forkastet Høyesterett en anke fra den tidligere styrelderen i Thule Drilling, Hans Eirik Olav (60).

Ti dager tidligere bestemte Borgarting lagmannsrett seg for å avslå hans begjæring om å omgjøre en svindel-dom og krav om tilbakebetaling av 6 millioner US-dollar (ca 50 millioner norske kroner).

Hans Eirik Olav har siden dommen i Oslo tingrett i januar 2015 også fungert som fast økonomikommentator i månedsavisen Ny Tid, uten at leserne er gjort oppmerksom på rettsprosessene.

Først må Olav i fengsel

Og selv etter de to negative rettsavgjørelsene blir han ikke utelukket fra den anarkistiske avisen som blant annet distribueres via Klassekampen. Først når Olav starter å sone sine fire år i fengsel, vil samarbeidet opphøre.

«Ny Tid kommer ikke til å benytte Hans Eirik Olav som økonomiskribent når han havner i fengsel», skriver avisens redaktør Truls Lie i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier seg skeptisk til påtalemyndighetene og refererer Olavs advokat, John Christian Elden, som mener man her å stå overfor «en ignorant maktbruk» fra lagdommer i saken.

Les også: Økonomikommentator tatt for svindel og hvitvasking

«Uten selv å kjenne sakens fulle dybde fra begge sider, vil jeg likevel si at man her mulig ville funnet et langt større spill bak kulissene. Så hvor er den kritiske dagspressen i denne saken?», spør redaktør Lie ABC Nyheter.

Truer med søksmål

Hans Eirik Olav henviser til sin advokat å kommentere den videre saksgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også at ABC Nyheter har begått «grove faktafeil» i en tidligere sak om Ny Tids bruk av ham som kommentator, uten å konkretisere dette ytterligere.

Samtidig henviser han til «andre mediemennesker» som mener ABC Nyheters «fremgangsmåte er et "skoleeksempel" på en sak som bør innklages for PFU, samt vurderes forfulgt gjennom et søksmål».

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har også bedt om en kommentar fra advokat Håkon Juell Hassel ved Eldens kontor om en kommentar til de siste rettsavgjørelsene, men har ennå ikke mottatt svar.

Hassel har tidligere stilt spørsmålstegn ved antallet ankeprosesser som var omtalt i forrige artikkel. Etter det ble omtalen korrigert fra 11 saker til «åtte anker i Thule-saken og to i tilknyttede saker».