Meny

Regjeringen har endret rovviltforskriften etter ulvestrid

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en heftig ulvestrid og instruks fra Stortinget har miljøminister Vidar Helgesen (H) endret rovviltforskriften.

Endringen innebærer blant annet at rovviltnemndene kan behandle spørsmålet om lisensfelling av store rovdyr ut ifra flere hensyn enn tidligere, heter det i en melding på klima- og miljødepartementets nettsider.

– Rovviltnemndene får nå en noe større verktøykasse i forvaltningen av rovvilt. De kan blant annet tillate lisensfelling av store rovdyr for å ivareta det som etter loven kvalifiserer som allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning, sier Helgesen.

Han påpeker imidlertid at den virkningen av forskriftsendringen først blir klart nå de enkelte fellingsvedtakene fattes.

Stortinget vedtok i april å be regjeringen bake inn en del av naturmangfoldloven i forskriften som rovviltnemndene bruker når de skal gi tillatelse til felling av ulv.

Helgesen har blitt kraftig kritisert for sin håndtering av ulvesaken, også fra egne partifeller, men Senterpartiets mistillitsforslag mot ham fikk ikke støtte fra andre partier.

Da saken ble behandlet, tok likevel Helgesen selvkritikk. Han medgikk at han kunne ha gitt Stortinget tydeligere beskjed om at det kunne bli vanskelig å gi fellingstillatelser i tråd med naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen, selv om det nå er flere ulver enn det Stortinget har bestemt skal være bestandsmålet.

Aktuelt:

Bønder krever statlig hjelp mot ulven

Mellom 105 og 112 ulv påvist i Norge

Populært