Færre kriminelle tvangsreturneresPolitiet dropper straffesaker mot utlendinger de mener er kriminelle

Seksjonssjef for uttransportering i PU, Magne Løvø.
Seksjonssjef for uttransportering i PU, Magne Løvø.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten er å forebygge kriminalitet og spare ressurser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter kunne for to uker siden presentere tall fra politiet som viser at tvangsreturnering av kriminelle har hatt en markant nedgang første halvår i 2016, sammenliknet med fjoråret.

– Vi kunne sikkert hatt mange som etterforsket slike saker, men det er dårlig bruk av ressurser når utfallet er det samme, sier Magne Løvø, seksjonssjef ved uttransport i Politiets utlendingsenhet, til ABC Nyheter.

Forklaringen på at færre kriminelle tvangsreturneres i 2016 sammenliknet med fjoråret, er ifølge politiet at de sender dem ut istedenfor å opprette en straffesak.

Dermed regnes de ikke som kriminelle på statistikken. Statistikken omfatter alle utenlandske borgere som er blitt returnert, ikke særskilt asylsøkere.

Bakgrunn: 25 prosent færre kriminelle tvangsreturnert

Sår tvil om straff fungerer

– I alle sammenhenger er det et spørsmål om straff hjelper. Vi har mange eksempler på at straff ikke virker. Gjengangskriminelle som går ut og inn av norske fengsler. Vi vet derimot at utvisning virker, sier mener seksjonssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvisning er ikke definert som straff, men det vil hindre utlendingen fra å gjøre ny kriminalitet i Norge, ifølge seksjonssjefen.

– For utlendingen oppleves det nok som mer straff å blir utvist fra Norge og Schengen-området enn å måtte sone 25-30 dager i fengsel. I tillegg vil de få opptil to års fengsel for brudd på innreiseforbudet, forklarer Løvø.

Politiets utlendingsenhet presiserer at det reises tiltalte i tilfeller det er begått alvorlig kriminalitet, men ved mindre alvorlige forhold kan utlendingsmyndighetene utvise vedkommende utlending fremfor å etterforske forholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet tror de ville begått kriminalitet

– PU mener at flere av de vi har uttransportert i inneværende år, er utlendinger som vi mener ville begått kriminelle handlinger, dersom politiet ikke hadde klart å uttransportere dem så raskt. Dette begrunnes blant annet med at flere av de uttransporterte ikke har vært i besittelse av midler til å kunne oppholde seg i riket, og politiet mener således at det er stor sannsynlighet for at de ville begått kriminelle handlinger for å kunne livnære seg. Det vises også til at flere av de uttransporterte er påtruffet i områder eller miljøer som er kjent for politiet blant annet i forbindelse med narkotikakriminalitet, sier Løvø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge seksjonssjefen har PU i samarbeid med politidistriktene besluttet at færre saker skal straffeforfølges, men heller ha økt fokus på rask retur for brudd på utlendingsloven.

– Det er en økning i antall utlendinger som blir tatt i ulovlig arbeid, og som omfattes av begrepet arbeidskriminalitet. PU har i samarbeid med politidistriktene valgt ikke å straffeforfølge disse sakene, men heller hatt økt fokus på rask retur ved å utvise dem for brudd på utlendingsloven. I disse sakene gis det i stor grad to års innreiseforbud, og PU mener kriminalitetsbekjempelsen ligger i at utlendingen må forlate riket, forklarer Løvø og fortsetter:

– De mangler ofte en grunn til å være her. Det vil si formål og midler til å klare seg. De som reiser inn til Norge uten visum, forfalsket id, gjennomfører mindre straffesaker eller gjør ulovlig arbeid ved at de for eksempel mangler arbeidstillatelser, sendes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har dere noen erfaringer med at utviste kommer tilbake?

– Av alle vi uttransporterer så er det en liten andel som kommet tilbake.

– Det er vår erfaring at mange utlendinger opplever det som mer dramatisk å forlate Norge, enn å bli ilagt straff. Det er stor variasjon med tanke på hvilken straff det er tale om, men risiko for å bli bort- eller utvist er likevel egnet til å virke preventiv. Det er også denne effekten som gjør at PU prioriterer å uttransportere utlendinger som begår straffbare forhold. Det gjelder uavhengig av om forholdet blir forfulgt som straffesak eller ikke, sier Løvø.

Roser regjeringen

– Med dagens regjeringen har vi fått veldig gode virkemidler til å tvangsreturnere personer med ulovlig opphold. De totale tallene for tvangsreturer har økt de siste årene, sier seksjonssjefen.

Oversikten fra PU viser at det til sammen ble det tvangsutsendt 5140 personer i perioden fra januar til og med august, noe som er en økning på 11 prosent fra 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tvangsreturer koster over en halv milliard

Ber Listhaug svare

– Dette er ikke akseptabelt, sa stortingspolitiker og medlem i Justiskomiteen, Ulf Leirstein (Frp) til ABC Nyheter etter nyheten om nedgangen i antall kriminielle som tvangsreturneres.

Helga Pedersen ber Listhaug svare på om det er blitt færre kriminelle utlendinger i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helga Pedersen ber Listhaug svare på om det er blitt færre kriminelle utlendinger i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stortingspolitiker Helga Pedersen (AP) ber Listhaug svare på om det er blitt færre kriminelle utlendinger i Norge.

– Nå som antallet tvangsreturer av kriminelle utlendinger går ned, så antar jeg at dette må kunne forklares med et av to mulige svar: Enten så lykkes ikke regjeringen med å gjøre Norge til et tryggere sted, eller så har antallet kriminelle utlendinger blitt mindre, sier Pedersen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Justis- og beredskapdepartementet, de ønsket at politiet forklarte nedgangen.

Les saken: Leirstein ber Listhaug stramme grepet