Tvangsreturer koster over en halv milliard

Direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet minner om at de starter det nye året med opp mot 25.000 ubehandlede saker. – Vi har nok å gjøre selv om det ikke skulle komme en eneste asylsøker i 2016, sier han. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet minner om at de starter det nye året med opp mot 25.000 ubehandlede saker. – Vi har nok å gjøre selv om det ikke skulle komme en eneste asylsøker i 2016, sier han. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvangsretur av asylsøkere koster politiet i gjennomsnitt 80.000 kroner per retur, til sammen over en halv milliard kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet har, i et svar til Stortinget, opplyst at 80 prosent av budsjettet til Politiets utlendingsenhet (PU) brukes på retur av asylsøkere og bort- og utviste utlendinger.

«Et grovt anslag tilsier at Politidirektoratet, politidistriktene og Politiets sikkerhetstjeneste samlet vil benytte 585 – 685 millioner kroner på returarbeid i 2015», skriver de.

Les også: Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Det gir en samlet kostnad per retur på mellom 75.000 og 85.000 kroner, basert på at politiet tvangsreturnerer 7.800 personer i år, skriver Adresseavisen.

En frivillig retur koster om lag halvparten. Justisdepartementet anslår en gjennomsnittlig kostnad på 40.000 kroner per frivillige retur.

Selv om regjeringen, i tillegget til statsbudsjettet om flyktningkrisen, varslet økte utgifter på 9,5 milliarder kroner, vil ikke det være nok til å håndtere titusener av nye asylsøkere. (©NTB)