Tidligere departementsråd med nytt sykelønnsforslag

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tidligere departementsråd Anne Kari Lande Hasle foreslår at alle som ikke er alvorlig syke må møte på jobben. I tillegg mener hun at alle syke bør ha en «bli frisk»-plan for å få sykepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fraværet går ikke ned, og nå må vi prøve noe nytt for å få folk raskere tilbake i jobb, sier tidligere departementsråd i Helsedepartementet Anne Kari Lande Hasle til VG.

Sykefraværet i Norge koster skattebetalere og arbeidsgivere 65 milliarder kroner i året. Hasle foreslår et nytt tiltak.

– Alle som har vondt i ryggen, brukket en arm eller har lettere psykiske plager, skal ha en personlig plan for rehabilitering. Og uten en slik plan, skal det ikke utbetales sykepenger, foreslår hun.

Les også: Sjenerøse ordninger gir høyt sykefravær og mange på trygd

Nordmenn blir hjemme fra jobb på grunn av pollenallergi

Kvinner er mest borte fra jobben

Statssekretær Christl Kvam (H) i Arbeids- og sosialdepartementet sier dagens regelverk og system er godt nok.

– I dag skal alle sykmeldte ha en oppfølgingsplan senest innen fire ukers sykefravær. Videre stiller regelverket tydelige krav til arbeidsgivers tilrettelegging og medvirkning og aktivitet fra den sykmeldtes side, sier Kvam.

Førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik, er enig med Kvam.

– Vi forholder oss til at dagens IA-avtale, hvor sykelønnsordningen ikke kan endres, løper til 2017. Man kan gjerne diskutere dette, men LO er alltid klar til kamp, og kommer til å slåss det vi kan for å beholde dagens sykelønnsordning, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært