Meny

Politiet på Gardermoen: – Vi er på bristepunktet

Passasjerer som trenger nødpass, kan trolig ikke regne med å få hjelp av politiet på Gardermoen denne helgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiposten på Oslo lufthavn måtte stenge igjen lørdag. – Vi er på bristepunktet når det gjelder bemanning, sier politistasjonssjef på Gardermoen, Paal Sørhagen.

– Vi klarer ikke å få ressursene til å strekke til. Vi blir veldig sårbare dersom noen blir syke. Det er en sikkerhetsrisiko, sier Sørhagen til NTB.

Fredag ettermiddag måtte politiposten på Gardermoen stenge på grunn av bemanningsproblemer. Etter å ha holdt åpent natt til lørdag, ble den igjen stengt ved 11-tiden lørdag formiddag, opplyser teamleder for grensekontrollen Steinar Dyrbye. Det er usikkert om den vil åpne igjen i løpet av kvelden.

Les også:  Politisjef beklager at passasjerer i passkø ble bedt om å ringe Erna Solberg

Umulig å få nødpass

Det betyr blant annet at det er umulig å skaffe seg nødpass. Det er bare politiposten på Gardermoen som utsteder nødpass i helgene. På en vanlig lørdag utstedes mellom 10 og 30 nødpass.

– Det er på grunn av bemanningssituasjonen. Vi har hatt et merkbart sykefravær i helgen, og må prioritere andre oppgaver, som passkontroll og oppfølging av de kontrollerte, sier Dyrbye.

Les også:  Lav politikapasitet kan gi nødpassproblemer

Sikkerhetsrisiko

Bemanningssituasjonen på Gardermoen har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Onsdag uttalte politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt til NRK at presset på grensekontrollen på flyplassen nå er så stort at terrorister eller kriminelle i verste fall får passere. Situasjonen er en sikkerhetsrisiko og vil bli verre uten flere ansatte, mener han.

Særlig på dagtid i helgene er det svært mye trafikk til og fra Gardermoen, påpeker Sørhagen.

– Vi vet at det er veldig kritisk akkurat da. Vi må veie god sikkerhet opp mot god service, sier han.

Dialog med POD

Ifølge politistasjonssjefen har Gardermoen politistasjon i lengre tid vært i dialog med Politidirektoratet (POD) for å se om noe kan gjøres med bemanningen.

– Utfordringen er at Gardermoen politistasjon er helt annerledes enn et politidistrikt. Vi er låst til den voldsomme aktiviteten som er, og situasjonen blir bare verre og verre fordi flytrafikken øker, framholder Sørhagen.

– Vi har nådd et bristepunkt, sier han.

Politistasjonen hadde et møte med POD i juni.

– Vi venter på et nytt møte, sier Sørhagen, som avviser at stengingen av politiposten er en aksjon for å synliggjøre bemanningsproblemene.

– Sånt gjør vi ikke. Vi tar ansvar for de oppgavene vi har, slår han fast.

Politiets sak

Kommunikasjonssjef for Avinor Kristian Løksa ønsker ikke å uttale seg om den akutte situasjonen som har oppstått på Gardermoen.

– Dette er noe politiet må ordne opp i, sier han.

– Men på generelt grunnlag ønsker vi at politiet skal ha en bemanning som kan håndtere den trafikken som er, og som kan bistå de som skal ut og reise, sier han.

Populært