Meny

Norsk politiker betalte 100.000 i kausjon for Rodriguez (29)

Madeleine Rodriguez fotografert mens hun fortsatt ventet på endelig dom i narkosaken mot henne, sju år etter at hun ble fengslet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå. Jeg klarer ikke sette ord på det, sier Madelaine Rodriguez (29) etter løslatelsen.


En uventet pengegave fra en norsk lokalpolitiker var det som førte til at kausjonssummen til slutt var i orden.

– En lokal Frp-politiker, som vil være anonym, satte over 99.999 kroner. Han bare dukket opp, forteller tvillingsøsteren Nikita Rodriguezhun til VG.

Hun har i lengre tid forsøkt å samle inn penger for å søsteren løslatt.

Les også: Madelaine Rodriguez ute av fengsel i Bolivia

– Gleder meg til å få et liv

Advokat Marius Dietrichson bekrefter overfor NTB at pengene er på plass.

– Hun slapp ut av fengsel etter at det ble stilt 100.000 bolivianos, om lag 122.000 norske kroner, i kausjon, sier den norske advokaten.

Nå kan 29-åringen igjen nyte friheten.

– Det er mye som går gjennom hodet mitt. Jeg må liksom begynne på nytt. Det jeg har gledet meg mest til, er å få et liv. Jeg har sittet fast i åtte år, forteller hun til avisen.

Under soningen er hun blitt tobarnsmor.

Les også: Norske Madelaine Rodriguez venter fortsatt på rettskraftig dom i Bolivia

– Jeg er klar for utsiden

Før hun forlot fengselet tok hun avskjed med jentegjengen i kvinnefengselet i Cochabamba, Bolivias tredje største by, som hun har delt alt med de siste årene.

– Det gikk så fort. Det var rett ut. Barna og jeg ble hentet av familien vi bor hos nå. Jeg satt og tittet ut av bilvinduet. Jeg trodde jeg skulle være nervøs og skjelven, men jeg var rolig. Jeg er klar for utsiden, sier Madelaine Rodriguez.

Les også: Norsk kvinne i Bolivia kan snart få endelig dom

Ilagt meldeplikt

Rodriguez er ilagt meldeplikt og får ikke forlate landet med de to barna hun har fått mens hun har sittet fengslet. Hva hun skal foreta seg og hvordan hun skal livnære seg, er ifølge advokaten uavklart.

– Hun må nå gjennom en prosess for å få arbeids- og oppholdstillatelse. Hun håper nå Utenriksdepartementet kan få henne hjem til Norge, sier Marius Dietrichson til NTB.

Ikke noe alternativ å stikke av

De to andre norske kvinnene som ble pågrepet og siktet for kokainsmugling samtidig som Rodriguez i 2008, greide på ulike måter å rømme fra Bolivia i 2010 og 2011.

– I Bolivia er regelen slik at man må vente til alle medsiktede har fått en rettskraftig dom før en straff blir endelig avgjort. Sist gang den medsiktede anket til Høyesterett, tok det fem år. Madelaine Rodriguez får ikke avgjort saken sin på mange år ennå, sier Dietrichson.

Han sier det ikke er et alternativ for 29-åringen å stikke av fra landet, slik de to medsiktede har gjort.

Populært