Norsk kvinne i Bolivia kan snart få endelig dom

Madeleine Rodriguez venter fortsatt på endelig dom i narkosaken mot henne, sju år etter at hun ble fengslet.
Madeleine Rodriguez venter fortsatt på endelig dom i narkosaken mot henne, sju år etter at hun ble fengslet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norske Madeleine Rodriguez (28) må vente til slutten av måneden før narkosaken hennes blir avgjort på nytt i rettsvesenet i Bolivia. Hun har nå sittet fengslet i sju år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rodriguez ble dømt til ti års fengsel etter å ha blitt stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia i 2008 sammen med to andre norske kvinner. Ifølge myndighetene hadde de 22 kilo kokain i bagasjen. De to andre er tilbake i Norge – den ene av dem rømte før rettssaken mot henne startet, mens den andre rømte i 2011.

Rodriguez anket på sin side dommen. Det tok fire år før ankesaken var ferdig behandlet i juni i år. Da underkjente Bolivias høyesterett narkotikadommen på ti års fengsel. Høyesterett mente siktelsen underveis var blitt endret og krever derfor ny vurdering av rettsinstansen som tilsvarer lagmannsretten.

– 24. juli får vi resultatet. Hvis ingen anker etter fem dager, avsluttes hele prosessen og hun får en ny, endelig dom. Hun vil få strafferabatt for årene hun har sittet inne og kan bli prøveløslatt. Hvis noen anker, kan det bli en ny runde helt til høyesterett, forklarer Nuria G. Gonzales Romero, dommeren som skal avgjøre saken, til VG.

Gonzales, som er president for domstolene i Cochabamba, opplyser at det har tatt lang tid å få saken gjennom rettsapparatet fordi det ikke finnes nok advokater og dommere. Det er mange vitner og mistenkte i denne type saker, påpeker hun.

Ankefristen går ut 29. juli. Rodriguez sier hun ønsker seg en rettskraftig dom.

– Bare gi meg dommen, så vet jeg når jeg kommer ut. Da blir jeg rolig, sier Rodriguez, som i løpet av tiden i fengsel har fått to barn.

Bolivia-saken:

* Tre norske kvinner som da var 17, 18 og 21 år gamle ble i mai 2008 pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.

* Madeleine Rodriguez og den andre kvinnen ble i april 2010 dømt til 13 år og fire måneders fengsel. Dommene ble senere redusert til ti år og åtte måneder.

* Den andre kvinnen klarte å rømme til Norge i 2011 etter at hun slapp ut av fengsel mot kausjon.

* Den tredje kvinnen rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia til Norge i 2010. Hun ble tiltalt i Norge, og ble i 2012 frifunnet for forsøk på kokainsmugling fra Bolivia til Norge.

* Rodriguez' anke av narkotikadommen ble i forrige måned underkjent i Bolivias høyesterett. Høyesterett krever ny vurdering av lagmannsretten 24. juli. Deretter følger en ankefrist på fem dager før en endelig dom kan foreligge.

Personvernpolicy