Flere enn før trekker asylsøknaden

<p>Blant dem som har trukket asylsøknaden i år, er 474 irakere, 297 syrere og 270 afghanere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Blant dem som har trukket asylsøknaden i år, er 474 irakere, 297 syrere og 270 afghanere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Én av fem som søkte asyl i Norge fra januar til mai, ombestemte seg og trakk søknaden. Mange søkte også om hjelp til å returnere til hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet behandlet 9.151 asylsøknader i perioden januar til mai. Av disse ble 1.700 søknader trukket, noe som utgjør 18,5 prosent, melder P4.

– Vi har ikke opplevd så stort omfang tidligere, sier administrasjonssjef Vesna Curk i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet.

Les også: UDIs asylprognose blir trolig kraftig nedjustert

I tillegg søkte 1.415 personer om hjelp til retur til hjemlandet.

Får ikke arbeod og bosted

Andelen som trakk søknaden fra januar til mai, er høyere enn for hele 2015 og hele 2014. I fjor valgte 804 av 11.884 asylsøkere å droppe søknaden, mens det for to år siden var 442 av 10.056 asylsøkere. Dermed var det henholdsvis 6,7 og 4,4 prosent som trakk søknaden i disse to årene.

Les også: UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport

Blant dem som har trukket asylsøknaden i år, er 474 irakere, 297 syrere og 270 afghanere.

– Det er en del syriske søkere som ikke ønsket å vente på behandling av søknaden. En del hadde også forventninger om at de ville få et sted å bo og arbeid, noe som ikke var tilfelle. Det var kanskje spesielt det siste som var utslagsgivende, sier Curk.

Les også: EU vil belønne land som bremser flyktningstrømmen

UDI venter færre flyktninger

Utlendingsdirektoratet (UDI) kommer snart med et nytt anslag for hvor mange asylsøkere de venter til Norge i år. Tallet blir trolig betydelig lavere enn dagens prognose på 25.000.

Det såkalte budsjettallet settes fire ganger i året, og neste gang er rundt 15. juni, skriver VG.

– Dagens estimat på antall asylsøkere er fra 5.000 til 50.000 med et «budsjettall» på 25.000. Den nye prognosen ligger an til å være langt lavere enn den gjeldende, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI.

Direktoratet vil ikke gå nærmere inn på hvor mange asylankomster som er ventet i år, men andre deler av sektoren antyder overfor avisen at det kan komme færre enn 10.000.

Les også: Frykter ny illegal flyktningrute til Norge

Laveste mai-tall siden 1997

I mai kom det 195 asylsøkere til Norge, og totalen hittil i år er 1.407.

– Vi må tilbake til 1997 for å finne lavere maitall. Da kom det 102 asylsøkere i mai og totalt 601 asylsøkere i perioden januar– mai, sier Fenstad.

Med langt flere stengte grenser i Europa er det blitt vanskeligere å komme seg nordover for dem som har tatt seg over Middelhavet. Flyktninghjelpen mener det likevel er viktig å holde beredskapen oppe.

– Usikkerheten rundt hvordan situasjonen utvikler seg, gjør at beredskapen bør være høy, sier seniorrådgiver Pål Nesse.

Personvernpolicy