Frykter ny illegal flyktningrute til Norge

Mistenkte menneskesmuglere på vei tilbake til Tyrkia etter å besøk på den greske øya Lesbos. Nå frykter en for at små båter også blir brukt i Nordsjø-området.
Mistenkte menneskesmuglere på vei tilbake til Tyrkia etter å besøk på den greske øya Lesbos. Nå frykter en for at små båter også blir brukt i Nordsjø-området. Foto: Yannis Behrakis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av mindre båter kan illegale immigranter komme til Norge fra kontinentet. – Kan være på vei, frykter Kystvakta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia har den siste tiden avdekket flere tilfeller hvor immigranter og flyktninger smugles inn i mindre båter. I slutten av mai måtte for eksempel den britiske kystvakten redde 19 migranter fra en gummibåt i Den engelske kanal.

EU frykter at det etableres nye flyktningruter over Nordsjøen. Tidligere er også ett forsøk på å komme til Norge over Barentshavet stanset i Russland. Foto: ABC Nyheter
EU frykter at det etableres nye flyktningruter over Nordsjøen. Tidligere er også ett forsøk på å komme til Norge over Barentshavet stanset i Russland. Foto: ABC Nyheter

– Det kan være noe slikt på vei hit også, men vi sitter ikke på etterretningsinformasjon som bekrefter dette, sier kommandørkaptein i Kystvakta, Steve Olsen, til ABC Nyheter.

– Vi har ikke informasjon om smugling av mennesker til Norge ved hjelp av små båter over Nordsjøen. Ved en anledning forsøkte en gruppe å ta seg med båt fra Russland til Norge, men disse ble stanset i startfasen, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Europol skal også ha identifisert 13 britiske havner som smuglerne bruker i særlig grad, kunne den britiske avisen The Telegraph avsløre i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Danmark og Sverige har som kjent forsterket sin id-kontroll ved grensene, noe som har gjort det vanskeligere å eventuelt komme til Norge over land.

Trenger informasjon

Det er Kystvakta som bistår politiet i overvåkning og kontroll av den lange norske kyststripen. Selv om de er på vakt døgnet rundt, må de basere seg på konkrete opplysninger før de kan gripe inn.

– Ber politiet oss om å kontrollere eller overvåke en spesiell sone eller del av kysten, så setter vi inn mannskap, sier kommandørkaptein Olsen.

I fjor kom det mer enn en million migranter til EU-området, og i politisamarbeidet Eurojust regner en med kriminelle smuglere står bak hele 90 prosent av denne trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Nå frykter man det skal opprettes egne smuglerruter til havs også internt i EU, og politimyndighetene har derfor opprettet en egen «task force» for å håndtere fremveksten av illegale smuglerruter i Nordsjø-regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er ikke med i dette samarbeidet.

«Vi er ikke med i «task forcen» du henviser til, men gjennom vår desk på Europol og i Eurojust deler vi og mottar informasjon i alle type saker. Også innenfor menneskesmugling», sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Han fremhever derimot at Norge er med i Europol-samarbeidets analyseenhet innen menneskesmugling, «Checkpoint».

Temperatur kan avgjøre

Den nye Nordsjø-gruppen ble dannet etter at man hadde avdekket 18 konkrete tilfeller av menneskesmugling. Det er fire EU-land som utgjør samarbeidet mot menneskesmugling over Nordsjøen - Frankrike, Belgia, Nederland og Storbritannia.

Da gruppen ble dannet vektla man nødvendigheten av informasjonsutveksling både om mulige smuglerruter og hvordan de finansieres.

Med varmere temperatur tror man at sjansene kan øke for at smuglerne vil prøve seg på nye ruter. Ikke bare blir vannet varmere, men de potensielt livsfarlige bølgene i Nordsjøen roer seg også ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 700 migranter kan ha omkommet i Middelhavet

Det gjelder i mindre grad den norske grensen mot Russland hvor det altså allerede er avdekket et forsøk.

Kilder ABC Nyheter har snakket med regner ikke dette for å være en særlig aktuell rute, blant annet fordi temperaturen i havet virker avskrekkende - i tillegg til at russiske myndigheter skal ha iverksatt ordninger etter at det første forsøket ble avdekket i mars i år.