Forbud mot grilling og bål i Oslo og Akershus

Hold engangsgrillen unna skog, mark og brennbart materiale. Du får lov å bruke den i parken, men vær forsiktig. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Hold engangsgrillen unna skog, mark og brennbart materiale. Du får lov å bruke den i parken, men vær forsiktig. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Det midlertidige forbudet gjelder i nærheten av skog og mark i Oslo, Asker og Bærum og Nedre Romerike inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er svært tørt og stor skogbrannfare i Oslo. Brannvesenet har derfor innført totalforbud mot bål og all grilling i nærheten av skog og mark», skriver Oslo brann- og redningsetat på sin Facebook-side.

– Oslo, Asker og Bærum brannvesen og Nedre Romerike brann- og redningsetat har utstedt et umiddelbart forbud mot bål og grilling i nærheten av marka for å forebygge risikoen for at vi skal kunne få store skogbranner i våre distrikter. Det er for å være føre var, sier Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Fint vær fører til økt brannfare

Du kan grille i parken, men ikke i skogen

Det fremdeles er lov å grille i parker, men etaten oppfordrer publikum til å vise stor aktsomhet uansett.

Åpen ild i skog og utmark alltid er forbudt fra 15. april til 15. september hvert år.

– Det som er ekstraordinært med dette forbudet er at du ikke lenger kan benytte deg av offentlige bålplasser i marka som du normalt har lov til å benytte deg av i forbudsperioden. Vi har også inkludert grilling i dette forbudet, noe som vanligvis er lov i marka, sier branninspektør Dalen til ABC Nyheter.

Les også: Brannekspert svarte på lesernes spørsmål

Slukket syv gressbranner tirsdag

Tirsdag måtte brannmannskap slukke flere gressbranner på grunn av tørken.

«Syv av brannene har vært ved jernbanelinjen, antent av gnister fra tog. Dette viser hvor tørt det er, og hvor lite som skal til for å skape brann!», skriver brann- og redningsetaten på Facebook.

Her slokker brannmannskaper fra brannbil 5-1 fra Grorud brannstasjon en av de 7 gressbrannene ved jernbanelinjen tirsdag. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Her slokker brannmannskaper fra brannbil 5-1 fra Grorud brannstasjon en av de 7 gressbrannene ved jernbanelinjen tirsdag. Foto: Oslo brann- og redningsetat

De opplyser om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har flyttet skogbrannhelikopteret til Torp, slik at det er klart til innsats hvis noe skjer i Sør-Norge.

Les også: Finn riktig slukkemiddel for ditt hjem

Stor skogbrannfare i Sør-Norge

Hvor lenge forbudet varer, avhenger av været. Yr melder om stor skogbrannfare i Oslo onsdag og meget stor skogbrannfare i hovedstadsområdet torsdag og fredag.

Også i Østfold, Vestfold, Akershus, Buskerud, Hedmark, Telemark og Rogaland er det svært stor skogbrannfare de kommende dagene. I tillegg er deler av Vest-Agder og Aust-Agder ekstra utsatt.

Forbudet vil vare til det kommer betydelige mengder nedbør og skogbrannfaren avtar. Metereologisk institutt melder om null nedbør i Oslo-området de kommende ti dagene i sitt langtidsvarsel.