Brannekspert svarte på lesernes spørsmål

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune svarer på dine spørsmål om brann og brannsikkerhet. Foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter
Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune svarer på dine spørsmål om brann og brannsikkerhet. Foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter

Når går en røykvarsler ut på dato og hvordan vet du at brannslukningsapparatet ditt virker? Her får du svarene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember er den måneden i året når flest omkommer i brann. I ukene før jul har ABC Nyheter derfor satt fokus på brann- og brannsikkerhet.

Den siste uken har leserne kunnet sende inn spørsmål til branninnspektør Sigurd Folgerø Dalen ved brannvesenet i Oslo.

Over 130 spørsmål har kommet inn, noe som betyr at ikke alle spørsmålene vil bli besvart i denne artikkelen. Muligheten for å sende inn spørsmål ble avsluttet like før klokken 13 onsdag.

Nedenfor kan du blant annet få svar på hva som er forskjellen på ioniske og optiske røykvarslere, hvordan du vedlikeholder et brannslukningsapparat og hvem som har ansvaret for brannsikkerheten i utleieboliger.

Har du ikke fått svar på ditt spørsmål? Da råder vi deg til å besøke nettsiden til Oslo brann - og redningsetat. Finner du ikke tilstrekkelig informasjon der kan du sende e-post til branntips@bre.oslo.kommune.no. De svarer på spørsmål uansett hvor du bor i landet.Jeg har hørt at pulveret i pulverslokkere stivner/klumper seg over tid, hvordan kan en ungå dette? Hvordan kan en fastslå om dette har skjedd? Hvor kan en få kontrollert brannslukkings apparat? (Dårlig miljøpolitikk og bare kaste og kjøpe nytt). Har hørt at en kan kaste apparatet i bakken noen ganger om en tror at pulveret har stivnet for å løsne stivnet pulver, er dette å anbefale? Hva skjer i så tilfelle med pulver som ligger i slangen (som en propp)?
- Jan Olsen

Gå inn på våre hjemmesider, www.bre.oslo.kommune.no for å lese mer om hvordan du kan ta vare på ditt slokkeutstyr, og hvilke kompetente virksomheter som kan kontrollere det får deg. Den vanlige sjekken alle som bor hjemme kan gjøre selv er beskrevet i tidligere spørsmål.Kan det bli brann i vaskemaskinen eller tørketrommelen hvis de er avslått og ledningen står i støpselet? Samme lurer jeg på ifht tv`n og lamper.
- Astrid

Det er liten sjanse for at det tar fyr i en vaskemaskin eller tørketrommel som er avslått. Risikoen ligger når disse er i bruk. Sørg for å rengjøre slike maskiner (også viktig med kjøleskap, komfyr om mulig), da slike artikler tiltrekker seg store mengder støv og skitt. TV`r og lamper kan det være lurt å ha en rutine på at man trekker ut støpselet av stikkontakten når en skal bort i helger og på ferier, eller ved lyn og torden. Mange flatskjermer kommer i dag ikke med en av/på knapp, noe som også kan tolkes til at disse produktene tåler en konstant strømpåvirkning i større grad enn tidligere modeller. Målet vårt i Brann- og redningsetaten er ikke å gjøre publikum hysteriske i forhold til strømartikler, men å minne på at elektriske årsaker, enten feil av apparater eller feil på dem, står for ca. 40% av alle branner i Norge, og må derfor tas på alvor.Hei! Lurer på hvem som har ansvaret for brannsikkerheten i en utleieleilighet- utleier eller leietaker? Skal det være røykvarslere fastmontert av utleier i en utleieleil. Eller skal leier montere disse?
- Arvid Holte

Utleier har ansvar for at det er godkjent slokkemiddel og røykvarsler i utleieenheten ved overtakelse. Leietaker har ansvar for oppfølgingen av de hjelpemidler som er installert, som kontroll og service på brannslokningsapparatet samt bytte av batteri i røykvarsleren. Bor leietaker i en bolig hvor varling skjer vi et brannalarmanlegg, med detektorer i flere boenheter, ligger ansvaret for oppfølging på eier.Er det påbudt med brannstige i en 2 etg. bolig. Det er her snakk om kommunalt eiet bygg, med 6 leiligheter for utleie. Brannslanger finnes i begge etg. Kun en vanlig trapp i huset, ingen heis.

- Steinar Drægni

Dette er et spørsmål som omhandler krav i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven. Som utgangspunkt kan vindu i 2. etg brukes som alternativ rømningsvei opp til 5 meter fra bakkenivå. Utover dette bør rådgiver kontaktes for å se på det totale risikobilde i dette bygget.Hei, har tenkt å skaffe et slikt "ring-hytta-varm" system, dvs. ring eller send en sms til en mottaker på hytta, som setter på elektrisk ovn, slik at vi kommer fram til varm hytte i vintermånedene. Men dette med varmeovner når man ikke er tilstede - kan dette regnes som trygt?
- Hallvard

Dette representerer i utgangspunktet ingen stor risiko. Her dreier det seg om plassering av varmeovn slik at brennbart materiale ikke står inntil, samtidig som en er flink på rengjøring av ovnene. Utover dette ville jeg hørt litt mer med de selskaper som driver med den slags, for å få tips og råd til hvordan en best kan ivareta brannsikkerheten ved slike løsninger.


Hvor mange brannslukkingsapparat og røykvarslere bør det ideelt sett være i et to etasjers hus på 155 m2. Tre soverom nede, ett oppe. Dette slukkeskummet som har kommet på sprayboks...hva er din mening om det? Er det et godt supplement på f eks kjøkkenet? Bør et privathus ha branntepper tilgjengelig?
- Jan T

Det var mange spm på en gang. Det er kun du som kan finne ut av hva som er ideelt for deres hus. Som en tommelfingerregel bør en ha tilgang til slokkemiddel i hver etg. Varsling bør skje via seriekoblede røykvarslere i alle soverom, stue, kjøkken, trapperom og andre tekniske rom som kan inneholde potensielle tennkilder, eventuelt via brannalarmanlegg. Slukkeskummet som er å finne på sprayboks kan være et fint tillegg til de andre slokkemidlene, for å sikre rask og enkel bruk ved små branntilfeller. Branntepper kan også være et godt hjelpemiddel å ha tilgjengelig.Jeg har en mor som bor i et borettslag i Oslo hvor det også bor svært mange eldre. Disse beboere har skjeldent eller aldri fått noen instruks i bruk av pulverapperat og andre råd ved brann. En felles demonstrasjon eller enkel undervisning ville være meget viktig. Hvem er det som kan få arrangert dette ? Borettslaget eller Oslo Brannvesen ? PS ! Min mor kan pulverapperat :)
- Morten Husby

Det er mange tilbydere av slik undervisning/demonstrasjon, bl.a Brann- og redningsetaten. Mitt tips vil være at borettslag og sameier kontakter flere tilbydere for å få en god oversikt over hvem som kan bistå i en slik undervisning.Jeg bor i 2. etg. i terrassehus, i et borettslag (OBOS), hvor det ikke finnes verken utvendig brannstige, branntau eller annet utstyr for å kunne komme ut av leiligheten via terrassen ved en evt.brann. Hvis oppgangen er blokkert ved en brann finnes det nå ingen andre rømningsveier. Henvendelser til styret om dette har ikke ført fram. SPØRSMÅL: Kan styret i borettslaget pålegges å kjøpe inn og montere utvendig brannutstyr for sikre en utvendig rømningsvei?
- Anne Nævra

Din balkong fungerer nok som rømningsvei nummer to, hvor du enten skal kunne komme deg over til nabobalkong eller klatre ned til balkongen under, eller bli hentet av redningsmannskaper via stige. Det er viktig at beboere i et sameie eller borettslag bruker styremøter og samlinger til å ta opp bekymringer rundt brannsikkerhet, slik at investeringer kan vedtas der dette er nødvendig. Styret i ett borettslag er jo beboernes forlengede arm, og således er dette en viktig diskusjon som bør gjøres.Når det gjelder seriekoplede røykvarslere. Skal alle batterier skiftes eller holder det med det store kantede batteriet når røykvasleren piper.
- Agelin

Har du seriekoblede røykvarslere som går på batteri, bør alle batteri skiftes samtidig. Gjør det til en vane å skifte ut batteriene 1. desember, som er den offisielle røykvarslerdagen i Norge. Da er det lett å huske dette.


Har vært på en del brannvernkurs og der er det noen av instruktørene fra brannvesenet som anbefaler brannslukningsapparat med skum fremfor pulver. Andre igjen anbefaler pulver fremfor skum. Hva er egentlig best?
- Anne-Britt Andersen

Vi kan ikke si hva som er best, da begge typer er godkjente slokkemidler. Det vi kan si er at en bør høre med forhandlere av slikt utstyr for å finne det som er optimalt for sin egen bosituasjon. Det har kommet inn mange spørsmål på pulver vs. skum, men veldig få på husbrannslange, som jo er den typen som vil gi ubegrenset med slokkevann.


Jeg lurer på hva som er best av ioniske og optiske varslere. Bør varslere festes i taket eller på vegg?
- Asbjørn Svarva

Den ioniske varsleren reagerer best på røyk og branngasser fra flammebrann, mens den optiske reagerer best på synlig røyk og svevepartikler i røyk, som f.eks i en ulmebrann. Den beste løsningen vil være en kombinasjonsvarsler som har både optisk og ionisk funksjon. Røykvarslere festes på høyeste punkt i tak, minimum 50 cm fra vegg.


Skal en røkvarsler gi lyd i fra seg når en tester den? Hvor lenge kan en ha den samme røykvarsleren, og når burde en kjøpe en ny en?
- Grethe Maurseth

En røykvarsler skal pipe når den testes. Det er viktig å teste med både røyk og bruk av testknapp, slik at en vet at røykvarsleren fungerer slik den skal. En røykvarsler har levetid på ca. 10 år med mindre annet er spesifisert på produktet.


Er det brannfarlig å lade mobilen om natta, og er det farlig at TVen står på med hvilemodus om natten, og hva med PC ? Mange spørsmål men nyttige ;))))
- Randi Falstad Drætvik

Brannfarlig er kanskje et sterkt ord, men ja, mange branner skjer som en årsak av kortslutninger og feil på elektriske artikler. En skal derfor bruke alle slike artikler med omhu og lese bruksanvisninger nøye. Rapporter fra forsikringsselskaper forteller om høye tall rundt skademeldinger etter brann i mobiler, mobilladere og andre elektriske artikler.


Hvordan få kontrollert brannslukningsapparatene sine?Hvorfor er ikke dette et satsingsområde for det lokale brannvesen?Bor i Hamarområdet,og eneste mulighet er et firma med åpningstidstidhver torsdag kl 12-16.Dette er midt i arbeidstiden for de fleste,og vanskelig å nyttiggjøre seg.Burde ikke slik kontroll være en naturlig del av tilbudet fra kommune/brannvesen ved foreks.noen faste kontrolldager hver høst,gjerne ved at branninspektører kom hjem,eller ved faste kontrollstasjoner som er åpne noen ettermiddager/kvelder.
- Guri

Det er viktig å skille mellom den myndighetsrollen et brannvesen har, kontra det kommersielle markedet som i dag eksisterer. I Oslo gjennomfører våre feiere tilsyn og kontroll i boliger med piper/ildsted/fyrrom osv. De ser også til at det er lovpålagt slokkeutstyr og varsling i boenheten. Når det gjelder en mer omfattende kontroll av brannslokningsapparater o.l må bransjen selv bistå med dette, da det er de som har kunnskap om sine produkter. Det blir veldig utfordrende for et brannvesen å skulle sette seg inn i alle de produkter som finnes på markedet, og samtidig stå inne for kvaliteten på dem. Da ville vi fort kommet i en "bukken og havresekken" rolle, som ingen ville være tjent med. Et tips er å sjekke våre nettsider: www.bre.oslo.kommune.no. Der finnes en liste over alle kompetente virksomheter i Norge som driver med kontroll og service på slokkeapparater. Kanskje det finnes flere i Hamarområdet også


Kan man bruke vann på elektriske apparater og installasjoner ved brann?
- Bjørnar Blichfeldt

Rent vann kan brukes til å slokke brann i elektriske apparater og installasjoner en finner i en bolig. Det er først når vannet blir forurenset at det leder strøm.


Brannvarsler/røykvarsler. Det er masse å velge mellom, har tenkt å installere flere trådløse, men hva velger man og hva kjennetegner en god og sikker brannvarsler. Er en dyr bedre en ein billig?
- Johnny

Mitt beste tips er å ta kontakt med de som selger slikt utstyr. Det finnes som du sier mange varianter på markedet, og det beste er å få tilpasset utstyret etter ditt behov. Det er ikke alltid at pris og kvalitet henger sammen, men det viktigste er å kjøpe utstyr fra folk som vet hva de snakker om. Det blir litt som å kjøpe utstyr fra spesialister, koster kanskje litt mer, men kunnskapen, kvaliteten og oppfølgingen blir som regel bedre ivaretatt.


Hei, har spurt mange ang. tennbrikker til oppfyring får "ymse" svar om det blir belegg i pipen eller ikke? Kan vi like gjerne feie pipen selv med koster fra f.eks Gjensidigebutikken?
- Kari Horgen

Jeg oppfatter at du stiller to spørsmål. Det ene er om tennbriketter legger igjen belegg i skorsteinen. Dette har vi ingen indikasjoner på at de gjør. Tennbriketter er et mye bedre alternativ enn avispapir og melkekartonger. Det andre spørsmålet ditt er om at du kan feie selv. Ja det kan du men dersom du feier selv får du ikke det faglige tilsynet ved hele fyringsanlegget som en utdannet feier har kompetanse på. En feier vil avdekke behovet for feiing og aktuelle tiltak dersom skorsteinen inneholder beksot eller har feil og mangler. Beksot kan forårsake sotbrann (brann i skorsteinen). Det feieutstyret du snakker om er som regel mykere enn de koster feieren lager selv. Når kosten er myk blir ikke feiingen optimal.


HeiI Norge er det mange som omkommer i brann hjemme og som feier/utrykningsleder i en kommune i sør-trøndelag har jeg gått bolig tilsyn siden 2000,er i gang med tredje runde no.Spørsmålet mitt er da,hvorfor kan ikke da feieren som er innom alle boliger med piper/ildsteder hvert fjerde år bli pålagt å sjekke varsling/slukkeutstyr når en først går tilsyn ? Gjør automatisk det på mine tilsyn og det er mange som får seg en aha opplevelse.Tenk for en forebyggende effekt det er og hvor mye info du kan få ut til innbyggerne.
- Geir Mellemseter

I følge forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn § 7-3, kan feiere utføre tilsyn med manuelt slokkeutstyr og røykvarslere innenfor et begrenset tidsforbruk. I Oslo kommune utførere feierne tilsyn med blant annet slokkeutstyr og røykvarslere, i tillegg til rømningsveier i boenheten. Ved alvorlige feil og mangler følger vi dette opp ovenfor kunde. Du stiller et viktig spørsmål men det er ikke opp til oss å bestemme om dette kan pålegges feiere eller ei. Det er opp til DSB.


Hvor stor flate framforbi vedovnen skal vera dekka av ikke brennbart materiale?
- Aud Helleland

I utgangspunktet skal det være ubrennbar plate under og foran ildstedet. Platens lengde avhenger av ildstedstype. Det skal minimum være 30 cm lang plate foran ildstedet. Dersom du for eksempel har murt peis hvor høyden fra gulv og opp til ildrommet er 90 cm skal platen foran peisen være minimum 73 cm langt.


Hei!Jeg skal bygge nytt hus og vurderer å installere et sprinkleranlegg, i tillegg selvfølgelig til seriekoblet varslingsanlegg osv. Det er fryktelig dyrt, så jeg lurer på hva kan jeg gjøre som er "nesten like bra", (kun sprinkle rømningsveier, f.eks.?) men som blir en del billigere?
- Kjetil Kjernsmo

Det viktigste er som du sikkert har skjønt å få tidlig varsling ved å ha et varslingsanlegg, enten seriekoblede røykvarslere koblet til strømnettet eller et brannalarmanlegg. Sprinkleranlegg bør alltid dekke alle arealer. Tror ikke det er så mye å spare på å unnlate visse områder. Hvis man imidlertid skal vurdere og kun ha sprinkleranlegg i visse rom vil de rom med størst risiko prioriteres. For at et sprinkleranlegg skal kunne slokke/kontrollere en brann, må et sprinklerhode i nærheten av startbrannen løse ut i en tidlig fase av brannen før den blir for stor. Kjøkken og vaskerom vil være særlig viktige områder å plassere sprinklerhoder i. Med tanke på at vanligst brannårsak er knyttet til elektriske anlegg og utstyr, noe som er å finne i alle rom i en bolig, vil kun et fulldekkende sprinkleranlegg være å anbefale.


Bor i boligblokk m. 18 leiligheter-3 etg.-3 oppganger a 6 leiligheter.Det er 2 rømningsveier, ned til utgang,eller opp til felles loft m. utgang til en annen trappoppgang (pluss altan)Hva med røykvarsler i hver leilighet som utløser røykvarsler i felles oppgang også ? Er ute etter en brukbar og rimelig løsning.
- Gunnar K. Larsen

I praksis har dere kun en rømningsvei siden dere uansett må gå ut i det ene trapperommet for å komme dere til loftet og videre til trapperom nr 2. Er trapperommet røykfylt vil dere ha store vanskeligheter med og i det hele tatt komme dere opp til loftet på grunn av røyk. Det er derfor svært viktig at alle i oppgangen blir varslet tidlig ved en brann i en annen leilighet. Er tvilende til at noen seriekoblede røykvarslere, slik du beskriver, vil sikre dette. Et fulldekkende brannalarmanlegg vil nok være et minimum for dere. Brannsikring av eksisterende eldre boligbygninger krever imidlertid omfattende og helhetlige vurdering. Det anbefales at dere kontakter brannrådgiver for ytterligere råd om hvilke sikringstiltak som er best egnet for deres bygning og deres utfordringer.


Er styreleder i et lite sameie 3 etg. 13 selveier- seksjoner-Rømningsveier er trappganger og ev balkonger. Trappegangene er i betong, men det er 2 entredører som ikke er branndør. Kan styret forlange disse skiftet ut etter krav om sikre nødutganger iflg. brannvernloven ? Alle de andre dørene er B30 men 2 er gamle tredører og heller ikke røktette.
- Tore Gaulin

Ja sameiet kan bestemme at alle dører til felles rømningsvei skal byttes til godkjente branndører dersom dørene er gamle og har dårlig brannmotstand. Dette kan styret gjøre fordi det er felles rømningsvei og det derfor omhandler sikkerheten til alle beboere i oppgangen.


Kan styret i borettslaget bestemme hvordan hver enkelt leilighet i borettslaget skal brannsikres?
- Atle Torbjørnsen

Styret kan legge føringer for hvordan de ønsker at brannvernet i et sameie eller borettslag skal ivaretas. Dette går ofte på fellesarealer o.l, men kan også gjelde tiltak som hører til i den enkeltes bolig. Ønsker ett styre å heve listen for brannsikring utover de lovpålagte krav, kan dette gjøres via de demokratiske prosesser som inngår i et styreverv. Vi ser i dag at mange sameier og borettslag velger å gå til innkjøp av alarmanlegg, røykvarslere og slokkeutstyr, som et resultat av at forslag og avstemning er gjort. Vi som jobber med brannsikkerhet er veldig glad for at styrer rundt omkring begynner å ta sitt ansvar bevisst, og inkluderer brannvern i sine styringsplaner.


Trappeoppganger i store bygg som f.eks. boligblokker er i tillegg til å gi adkomst til leilighetene også rømningsvei ved en evt. brann. Ofte er denne delen av boligblokken grå og trist. Dette gjør at mange vil pynte litt i gangene med bilder og også tepper på veggene, og ikke minst gardiner av forskjellig omfang dersom det er vinduer i oppgangen. I tillegg kan det også være en skohylle eller et lite bord med pynt på.Er det regler som fastslår hva som er tillatt og ikke tillatt i slike oppganger i forbindelse med brannsikkerhet?

Det er i utgangspunktet ikke tillatt med noe brennbart i trapperom som er rømningsvei. Det skal heller ikke oppbevares gjenstander som kan være til hinder i en rømningssituasjon. Gardiner, barnevogner, tepper, sko m.m. er altså ikke tillatt. Men man kan jo selvfølgelig utvise skjønn. Noen bilder på veggen vil jo generelt ikke utgjøre noen større fare, og er de i tillegg i glass med stålramme vil det være uproblematisk.


Hei. Eg har eit 6 kg pulverapprat. Kor ofte skal sakkyndig sjekke det evt. omlades og hvem gjør slik kontroll ?
- Gunnar S.

Apparater sjekkes hvert kvartal av beboer (se spm 17.) og kontrolleres hvert 5. år (2 år skum) av autorisert kontrollør og leveres inn til service hvert 10. år (5 år skum). En liste over godkjente virksomheter som gjør dette finnes på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no


Hei jeg har hatt pipebrann og lurer pa hva jeg skal gjore . Brann vesenet var her og sa . men de reiste og da har jeg ikke hort noe fra dem igjen. Burde jeg ikke ha faatt et brev fra dem eller noe slikt? Jeg har ikke inspeksjons luker i pipa . Men kan jeg fyre i ovnen for det. jeg har en jotul ovn som er bar 1 aar gammel.
- Mindauges

I Oslo kommune gir beredskapsavdelingen (utrykningsmannskaper) et muntlig fyringsforbud(bruksnektelse) på fyringsanlegget til eier/beboer. Beredskapsavdelingen leverer feieren rapport om utrykningen i forbindelse med mistenkt sotbrann. Feieren avtaler så et besøk med eier/bruker for kontroll av fyringsanlegget. Dersom feieren ikke avdekker feil og mangler ved fyringsanlegget vil han da oppheve bruksnektelsen.

Vi anbefaler deg å ta kontakt med ditt lokale feiervesen for en slik kontroll. Du må ikke benytte fyringsanlegget før feieren har vært hos deg.


Jeg bor en boligblokk som sorterer under SOBBL Sarpsborg og omegns bolibyggerlag i Sarpsborg kommune. Blokken har adr.: Olsokveien 65. 1727 Sarpsborg, Blokken har 4 etasjer hver med 4 leiligheter. Blokken har ikke heis.Spørsmål 1. Er det påbudt med brannøvelser og hvor ofte ?Spørsmål 2. Hver lleilighet har relativt store balkonger (ca. 2,6 x 4,5 m) hvor reisverk, gulv og tak er bygd i trevirke. Gulv/tak er belagt med A-papp med trerister over. Under balkong i 1, etasje er det vinduer inn til kjeller,Er det tillatt å lagre store mengder opphogd knusk tørr ved under balkongen i 1. etasje ?
- Karsten Lier

  1. Det er ikke påbudt med brannøvelser i sameier og borettslag, men styret står fritt til å legge dette inn som en fast rutine i sitt HMS system. Dette burde jo være en positiv ting!
  2. Det høres ut som et dårlig sted å lagre ved. Samtidig er det styret som må lage retningslinjer for bruken av fellesarealer i borettslaget eller sameie. Foreslår at du tar det opp med styret, og den det gjelder, da lagring av brennbart materiale i tilknytning til balkong kan representerer en risiko for påtenning med stor spredningsfare til balkong og leiligheter.


Hei!!! vi har pulver apparat i huset, et i hver etasje. Men hva er best? Pulver eller skum? Har fast rutine på å snu disse 1.desember, samtidig som jeg sjekker brann varslerene. Må man event. gjøre dette med skum aparater og??
- Mona Hanssen

Som nevnt tidligere er det opp til forbrukeren selv å avgjøre hvilke type apparat man ønsker seg. Det beste vil være å ta kontakt med firma som selger slokkeutstyr og høre hvilke kategorier som finnes, og hva som anbefales. Det er mange varianter på markedet, og det er viktig at man kjøper produkter som er godkjent for bruk og som passer til den bosituasjonen man befinner seg i. Apparater kontrolleres ved å sjekke at manometerpil står på grønt, at det ikke er sprekker i slange eller rust på kolben, og at sikkerhetssplinten sitter i håndtaket. Videre kan pulverapparater snus på hodet for å høre at pulveret løsner og ikke har pakket seg. Skumapparat består av vann og såpe, og representerer derfor ikke en slik problematikk.


Vi har to boliger som ligger ca 15 m fra hverandre. Kan man seriekoble røykvarslere de to boliger med den virkning at alarmen går i begge boligene ved røykutvikling/brann bare i den ene boligen ?
- Jan Erik Bakkevik

Ja, det tror jeg er mulig. Anbefaler at du tar kontakt med forhandler som selger seriekoblede røykvarslere for å finne ut mer. Brann- og redningsetaten i Oslo selger ingen produkter og er derfor ikke fageksperter på de sikkerhetsprodukter som rører seg på markedet. Det er bransjen selv som skal ha førstehåndskunnskap om sine produkter, og kunne dokumentere at disse er godkjente innenfor de regulativer for sikkerhetsprodukter som finnes i dag. Det kreves i dag CE-merking av alle typer godkjente sikkerhetsprodukter som skal selges på det norske markedet. Sørg for at de produkter du selv kjøper har dette merket. Du kan lese mer om CE-merking ved å følge denne linken: http://www.standard.no/no/Standardisering/CE-merket/


Stemmer det at varme skjøteledninger mest sansynelig fører for mye strøm, og derfor veldig brannfarlig?
- Josvald Druseberg

Varme skjøteledninger kan indikere at strømtilførselen er for høy, eller at kvaliteten på skjøteledningen er for dårlig. Vi anbefaler at alle finner ut av hvor mye strøm de kan belaste den enkelte stikkontakt, og benytter seg av skjøteledninger i så liten grad som mulig. Mange mennesker har en tendens til å bruke skjøteledning i skjøteledning, og dette vil, før eller siden, resultere i risiko for kortslutninger, lysbuer eller brann i ledningsverk, eller sikringsskap. Vår anbefaling er å kontakte elektriker for en gjennomgang av strømnettet i boligen, slik at man legger seg på en forsvarlig strømbelastning i hverdagen.


Hva vil du anbefale, pulverapparat eller skumapparat ?
- Bjørn K

Vi kan dessverre ikke anbefale et produkt fremfor ett annet så lenge begge typer er godkjent for bruk. Det vi kan si er at alle brannslokningsapparater har en begrenset brukstid. Ønsker en å sikre seg ubegrenset med slokkemiddel, er husbrannslange eneste alternativ.


Det er så lyst og vakkert med alle de lysende adventstjernene og adventstakene i vinduene! Og etterhvert kommer juletrærne og skaper stemning i alle stuer. Tidligere skapte lysene stemning hele døgnet overalt, Men de siste år har vist at vi hører på råd om brannsikkerhet. Heldigvis. Nå er det helt mørkt når vi ikke er hjemme eller etter vi har lagt oss. Er det virkelig nødvendig? Vi lar noe lampelys stå på om natten. Hvorfor kan ikke en adventsstake med elektriske lys være på hele natten? Akkurat det er vanskelig å forstå. Hyggelig å våkne opp til og hyggelig å gå forbi i villagater om natten. Det er også synd at potensielle innbruddstyver skjønner når vi er bortreiset et par dagernår julelysene er slukket om dagen.
- Marianne

Det er på ingen måte forbud mot å ha elektrisk lys tent om natten eller når dere ikke er hjemme. Det handler i grunn om å bruke elektriske artikler med sunn fornuft. Hovedregelen er at alt som går på strøm kan være en potensiell tenn-kilde. Hvis en kjøper kvalitetsprodukter, som er laget for å tåle å stå med spenning i seg til enhver tid, så bør de da også kunne brukes. Utfordringen her ligger i at det er mange dårlige produkter på markedet som ikke er laget med de samme kvalitetskomponenter og derfor har en større sjanse til å kortslutte eller få skader som kan starte en brann. Samtidig er det viktig å ha kontroll på hvor mye en belaster strømnettet i sin bolig, slik at en ikke overbelaster dette, med de følger dette kan få.


Hvor kan du levere inn brannslukningsapparater (pulverapparat) for kontroll i Bergensområdet?
- Helge

Sjekk denne linken: http://www.bir.no/startside.aspx så vil du finne et returpunkt hvor du kan levere inn ditt brannslokningsapparat i Bergen.


Jeg har flere år med brannsikkerhet i mitt arbeide, forundrer det meg at brannvesenet IKKE kontrollerer slukkeutstyr på sine inspeksjoner.Eksempel. Feiere er i stor grad ansatt i brannvesenet. I sin melding om sitt besøk hos private kan de kreve at slukkeutstyret settes frem. Er det ikke foretatt kontroll-service i løpet av de 5 siste årene(forskriften), gis de en mangellapp med krav om utbedring hos etablerte godkjente personer (Grønt sertifikat) el. firma. Rapportene de får skal sendes feieren - brannvesenet.Hvorfor gjør ikke branvesenet dette?
- Jan Haug

Feierne som er ansatt i Brann- og redningsetatens boligseksjon utfører tilsyn med slokkeutstyr og røykvarslere. De utfører ikke service av slokkeapparater da dette skal utføres av faglig kompetente firma eller personer. Det er eier av boenhet som skal anskaffe slokkeutstyr og røykvarslere. Det er beboer som skal sørge for at utstyret blir vedlikeholdt. Pulverapparat: kontroll etter 5 år og service etter 10 år. Skumapparat: kontroll etter 2 år og service etter 5 år. Beboer bør innføre rutiner for egenkontroll av slokkeutstyr og røykvarslere. Dersom beboer har pulverapparat bør dette vendes jevnlig. Dette for at pulveret ikke skal pakke seg og derfor ikke fungere når behovet er der.


Hei.Har vært på en del brannvernkurs og der er det noen av instruktørene fra brannvesenet som anbefaler brannslukningsapparat med skum fremfor pulver. Andre igjen anbefaler pulver fremfor skum. Hva er egentlig best ? Pulverapparat vet vi ødelegger det elektriske anlegget noe skum ikke gjør.Hjemme har jeg begge deler både skum og pulver, men på hytten som vi har på en øy uten tilkomt til vann har jeg kun skum apparat. Har også lest at skumapparat tåler ikke lav temperatur. I naustet har jeg pulverapparat.
- Anne-Britt Andersen

Skum vs. pulver er et kjent dilemma blant mange. I utgangspunktet vil begge typer kunne gjøre tilsvarende samme nytten i en brann. Forskjellen i dag er at pulverapparater kommer i en ABC-kategori: A: Brann i tre, papir, tekstiler og lignende
B: Bensin, olje, lakk, maling og lignende
C: Gasser samt elektriske anlegg inntil 1000 Volt.
mens skumapparat kun kommer i en AB-klasse. Dette betyr at pulveret har et utvidet bruksområde kontra skumapparatet. Ett 6 kg pulverapparat eller 6 liters skumapparat har omtrent samme varighet, ca. 16 sekunder, og kastelengde på 2-3 meter. Det eneste slokkemiddel som gir ubegrenset slokkemengde er husbrannslange.

Publikum bør, i samråd med forhandler, gjøre seg opp en mening rundt pris, bruksområde, sekundærskader ved bruk og størrelse på slokkeenhet, for å finne ut hva som kan passe best for sitt hjem.


Hvordan vet man at et trykkladet brannslokningsapparat holder detvtrykket det skal for at det skal virke?
- HH Tor

Sjekk at manometerpilen står på grønt felt. Dette indikerer at det er rett trykk i kolben. Har du ikke manometer på ditt apparat, er det på tide å skifte det ut!


Hei lader altid mobilen om natten, lar PC´n stå på julestjerner osv. hva er problemet har og bytter baterier i alarmer hvert år i des. i år også sjekker slukningsapperat og føler nogenlunde trygghet får sove.
- Knut Tore Westgård

Statistikker fra forsikringsbransjen tilsier at mange branntilfeller starter i mobiltelefoner eller mobilladere. Vi ønsker derfor at publikum skal ha et bevisst forhold til dette, og hvis en må lade mobilen om natten, gjøre det på et sted hvor nærliggende brennbart materiale ikke er lett tilgjengelig. Sjansene for at det skal skje nettopp deg, er jo små, men slike branner skjer, og da er vår jobb å kommunisere dette ut til publikum.


Hei! Har eit utleigehus med 4 leiligheter og 3 hybler med nytt brannanlegg som er seriekoblet. Er det krav om pulverapperat ol i tillegg til dette i hver enhet. Viss dette er tilfelle er det godt nok med skum apperat ?
- Frode Døssland

Det er krav til varsling og slokkeutstyr i hver boenhet. Skumapparat vil tilfredsstille et slikt krav, så lenge apparatet har rett slokkekategori. Hør med forhandler om hvilke 6 liters skumapparat som tilfredsstiller disse kravene.


Eg har seriekobla brannvarslere som går på straum, 7 i talet over 3 etg. Det er 16 år sidan dei vart montert. Går også slike ut på dato og bør skiftast? Og i tilfelle kor ofte?
- Ole Øystein Nebø

I utgangspunktet har røykvarslere en holdbarhet på ca. 10 år, med mindre annet er spesifisert i produktbeskrivelsen. Levetiden til en røykvarsler påvirkes av miljøet den står i, rengjøring, og totalbelastningen på mekanismene i røykvarsleren. Det er derfor viktig at man er flinke til å sjekke at røykvarslerne fungerer med jevne mellomrom, både med bruk av røyk og testknapp. Sjekk med leverandør om du har varslere som er produsert for å holde lenger enn 10 år, eventuelt anbefaler vi at du kjøper nye. 16 år er lang tid for et produkt uansett virkemåte.


Hvor ofte må pulverapparat skiftes ut?
- Christian

Pulverapparat skal kontrolleres av sakkyndig personell hvert 5. år og ha service hvert. 10. år. Skumapparater skal kontrolleres hvert 2. år og har service hvert 5. år. Hvor mange år et brannslokningsapparat kan leve, avhenger av hvor god oppfølging og service det får underveis.


Hei! Jeg har satt opp en bod som er laftet i hagen , men den står bare 1,50 m fra hoved huset.Må jeg kle den innvendig med gips?
- Paul O. Sørlien

Det er ok å plassere en bod 1,5 m fra hovedhuset så lenge begge hører til samme bruksenhet. Det er ikke nødvendig å kle veggen med gips. Har du derimot noe elektrisk utstyr montert i boden, for eksempel panelovn, eller brennbare væsker som ev. kan selvantenne, så vil jeg anbefale trådløs røykvarsler i boden som er koblet sammen med røykvarsler i hovedhuset.


Hei. Lurer på om det er lovlig å sette brennende fakler på eit terasseguvl og trappegulv, ute på, treverk i ein 4 mansbolig ,sameige,?vertikalt/horisontalt, 2 leilegheiter nede i 1.etg, og 2 leilegheiter oppe i 2. etg.Dette problemet gjenntar seg kvar jul og nyttår.Det viser svimerker etter faklene i tregulvet.Og til og med er det blitt fyrt opp raketter ute på altanen, ute i 1. etg. under 2.etg!Og kan eg ringe brannvesenet når faklane er plassert ut?Vil ikkje bli ein upoppulær nabo,men synes det er unødvendig dumt!Og er det lovleg?
- Kirsten Nesbø Vedå

Alle mennesker skal vise aktsomhet når det gjelder handlinger som kan medføre risiko for brann. Således høres det lite lurt ut å sette brannfakler direkte på brennbart materiale. Hvis fakler skal brukes må de stå på ubrennbart materiale, med god avstand til nærliggende brennbare materialer. Brann- og redningsetaten kan dessverre ikke kjøre rundt til alle som opplever tvister eller bekymringer til enhver tid, men ber publikum om å kommunisere sine bekymringer til de det måtte gjelde. Det beste er å være løsningsorientert gjennom god kommunikasjon og samarbeid. Er sikker på at naboen din vil gjøre noe med det hvis du legger frem din bekymring på en god måte. Samtidig vises det til det ansvaret styret i et borettslag eller sameie har for å legge til rette for gode HMS rutiner som skal ivareta brannsikkerheten. Dette kan også være et fora og ytre bekymringer i.


Les flere saker i serien om dødsbranner:

707 døde i brann på elleve år

Brannmann mistet moren i brann

Norge i Europatoppen i dødsbranner

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Les andre nyheter

Personvernpolicy