Meny

Vinteren kommer tilbake til Nord-Norge

Store deler av landet kan vente seg vintervær fra fredag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologene kommer med en kalddusj før helga: Fra Nordvestlandet til Troms blir det noen dager med vinter igjen.

– Det ser ut til at fra fredag vil det komme snøbyger helt ned til fjæresteinene fra Møre og Romsdal og nordover til Troms. Det blir vinter, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Sørlendinger og folk i Telemark kan imidlertid glede seg. I disse fylkene er det varslet strålende sol og fint vær.

Østlandet ligger ikke så godt i le for vinden, så der kan det bygge seg opp skyer som kan gi en og annen ettermiddagsbyge. Noe av dette kan komme som torden og hagl.

Les også: Snøfall på årets første offisielle sommerdag

Nattefrost

For dem som befinner seg i lavlandet og hadde sett for seg en helg med hagearbeid, trampolinehopping og fotballspilling, anbefaler meteorologene i hvert fall at man venter med å plante for mye ute, for lufta er fortsatt kald.

– Det er på grensen til nattefrost. Når vi får temperaturlistene her om morgenen, ser jeg at det ofte er et par minusgrader på Østlandet. Langs kysten går det greit, men litt inn i landet der lufta ligger stille, kan man fortsatt få nattefrost.

Vanskelige kjøreforhold

Torsdag var det sendt ut OBS-varsel for fylkene Oppland, Hedmark, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag. Sterk vind og snøbyger kunne gi vanskelige kjøreforhold på fjelloverganger i Sør-Norge.

– Når det blåser stiv kuling, det er snø og snart mai, da er det greit å varsle med et OBS-varsel. Mange har skiftet til sommerdekk, sier Løvdahl.

Denne vinden vil minke litt fremover. I helgen arrangeres Skarverennet fra Finse til Ustaoset. De drøyt 12.000 deltakerne her kan vente seg brukbart vær, men det vil bli kaldt.

Det kan bli tosifret antall kuldegrader i startområdet og kanskje en snøbyge, melder Meteorologisk institutt.

Rafael Escobar Løvdahl kan ikke si så mye om langtidsutsiktene, men gir kanskje et aldri så lite håp for folk nordpå når han sier at det er en indikasjon i prognosene på at det kanskje kan komme mer varmluft i Nord-Norge etter hvert.

– Fram med grillen og sommervottan i Troms og Finnmark. I neste uke kommer sannsynligvis våren nordpå. Tvitvi, tvitret meteorologene denne uken.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus