Meny

Snøfall på årets første offisielle sommerdag

Vårværet lar fortsatt vente på seg, og kommer i rykk og napp. Til helgen ventes det både snø og regn, i det hele tatt blir det mye regn. (Illustrasjonsfoto) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den tradisjonelle primstaven var 14. april årets første sommerdag. Men meteorologene tar ikke hensyn til det når de melder været, og byr derfor på snøfall istedenfor.

Meteorologisk institutt gikk til og med ut med OBS-varsel for Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland onsdag kveld, og snøfallet kom som varslet.

For gjennom helgen vil det fortsatt være mulighet for mer snø, må vakthavende meteorolog Gjermund Haugen ved Værvarslingen i Nord-Norge konstatere.

– Det vil bli kjølig i helga, men med vekslende temperaturer. Nedbøren vil kunne komme som snø, men snøgrensen varierer fra rundt 300 meter til 1.000 meter, sier han til NTB.

I tillegg er det noen lavtrykk på vei mot Norge, men de kan lett havne over Sverige istedenfor.

Best på Spitsbergen

– Det beste været i helga vil faktisk komme på Spitsbergen, mener Haugen. Rundt ti minusgrader og nordøstlig vind er pent vær på Svalbard.

Holder vi oss til Nord-Norge, er det Troms og Finnmark som vil få det beste været i begynnelsen av helga, mens helgeværet blir best mot slutten av perioden på Sør- og Østlandet.

– Det blir mest gråvær på Vestlandet og opp til Nordland. Ikke direkte dårlig vær, men ikke veldig lange perioder med oppholdsvær for å si det slik, sier Haugen.

Meteorologen sier at det ikke vil bli veldig mye vind, men lokalt kan det komme opp til liten kuling.

– Grått med mye nedbør

– Det er lavtrykksaktiviteten som gir nedbøren. På slutten av helga vil et lavtrykk som dukker opp ved Grønland bevege seg over Island og treffe Vestlandet og Nord-Vestlandet. Det vil gi økende vind til kuling og en del nedbør på slutten av søndagen, sier han.

Lavtrykkene fra sørvest vil gi noe mildere temperaturer sør i Norge, men tendensen er at det er i ferd med å bli mildere i nord og kaldere i sør.

– I Finnmark vil det fortsatt være kjølig med rundt null grader i løpet av helgen, men for eksempel i Kirkenes kan det bli plussgrader opp mot tre-fire grader, mener Haugen.

En trøst kan være at den snøen som kommer nå i Sør-Norge, ikke vil bli liggende lenge fordi temperaturen stiger i løpet av dagen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus