Norge er tryggere - opphever midlertidig bevæpning av politiet

Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt trusselnivå.
Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt trusselnivå. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Politifolk skal ikke lenger få bære våpen til hverdags. Den midlertidige bevæpningen skal være avviklet inne onsdag til uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselnivået her i landet har sunket og behovet for økt bevæpnet beredskap er derfor ikke lenger til stede, fastslår Politidirektoratet torsdag ettermiddag. Tillatelsen til midlertidig bevæpning blir derfor ikke forlenget når inneværende periode er over onsdag 3. februar.

Alt innsatspersonell skal nå tilbake til alminnelig politiberedskap med fremskutt lagring i kjøretøy – slik det var før den midlertidige bevæpningen ble iverksatt.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Forlenget etter Paris

Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt terrortrusselnivå. Ordningen ble først vedtatt avviklet i november i fjor – bare timer før bevæpnede menn knyttet til Den islamske staten (IS) tok 130 menneskeliv i Paris.

Det førte til en uavklart og uoversiktlig situasjon, som gjorde at midlertidig bevæpning ble forlenget. Nå er situasjonen avklart, og politiet kan gå tilbake til fremskutt lagring, opplyser POD.

– Som politidirektør forstår jeg at mange medarbeidere mener at bevæpning oppleves som et nødvendig verktøy. Samtidig må vi forholde oss til det regelverket som gjelder i våpeninstruksen, sier Humlegård.

Undersøkelse: En av to nordmenn støttet fortsatt bevæpnet politi

Politisk omstridt

Ordningen har vært politisk omstridt, og forsøkt begrenset blant annet gjennom et forslag om et midlertidig bevæpning maksimalt skal kunne bli opprettholdt i ett år.

Forslaget, som SV sto bak, ble ikke vedtatt, men flere av de andre partiene uttalte seg kritisk om regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp): Det er nødvendig å redusere behovet for bevæpning av politiet, og Stortinget må få medbestemmelse i spørsmålet om varighet av midlertidige ordninger, fastslo leder for justiskomiteen, Hadia Tajik, i sommer.

– Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har vært et ekstraordinært tiltak som har vart i over et år. Det er bra at trusselen ikke lenger er så alvorlig, at landet er tryggere og at dette tiltaket ikke lenger anses som nødvendig, sier Tajik til NTB i dag.

Les også: Psykisk Helse-ledere: – Bevæpning skaper mer frykt

Den midlertidige bevæpningen av politiet:

* 25. november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål.

* Justisdepartementet har forlenget tillatelsen flere ganger.

* 14. oktober ble det bestemt at politiet ikke lenger skal ha ladde våpen, men ha pistol og ammunisjon atskilt.

* PST nedjusterte trusselbildet mot Norge i sin vurdering 29. oktober.

* Politidirektoratet kunngjorde 13. november at den midlertidige bevæpningen av politiet skulle opphøre fra og med tirsdag 17. november. Beslutningen er tatt på bakgrunn av PSTs siste vurdering av trusselbildet

* Mandag 16. november bestemte Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen likevel skulle fortsette til 1. desember. Beslutningen kom etter terrorangrepene i Paris 13. november.

* Den midlertidige bevæpningen er siden blitt ytterligere forlenget, først til 10. desember, den 30. november, og deretter med nye åtte uker fra 9. desember.

* 28. januar opplyser Politidirektoratet at den midlertidige politibevæpningen skal opphøre så fort som mulig, og senest når den siste forlengelsen utløper 3. februar.