Meny

En av to støtter fortsatt bevæpnet politi

56,5 av de spurte i en undersøkelse støtter den midlertidige utvidelsen av bevæpningen av politiet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av det norske folk støtter utvidelsen av den midlertidige bevæpningen av norsk politi. 40 prosent mener bevæpningen bør bli permanent.

Det viser en undersøkelse utført av analysebyrået InFact i oppdrag for VG.

I kjølvannet av terrorangrepet i Paris forlenget Politidirektoratet mandag den midlertidige bevæpningen av politiet med to uker frem til 1. desember. Avgjørelsen støttes av 56,5 av de spurte i InFacts undersøkelse. 8,4 prosent svarer at den midlertidige bevæpningen av norsk politi bør avsluttes, mens 15,2 prosent er usikre.

Bakgrunn: Politiet skal likevel være bevæpnet

Jevnt

– Svarene på spørsmålene om midlertidig bevæpning bekrefter vel først og fremst at folk har tillit til den beslutningen som har tatt, og det er bra, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i en tekstmelding til VG.

På spørsmål om bevæpningen av politiet bør bli permanent svarer 40 prosent ja, mens 42,3 prosent svarer nei. 17,6 prosent av de spurte svarer at de ikke vet.

– Når det gjelder spørsmålet om en eventuell generell bevæpning, synes jeg undersøkelsen viser at det er god grunn til å ha en skikkelig diskusjon om hvordan vi vil at norsk politi skal være rustet i fremtiden i kampen mot terror og organisert kriminalitet, sier justisministeren.

Tidligere på dagen sa han til NRK at spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi i Norge.

Les også: Psykisk Helse-ledere: – Bevæpning skaper mer frykt

Terroren endret

Den midlertidige bevæpningen av politiet skulle egentlig opphøre tirsdag 17. november, men terroren i Paris førte til en ny vurdering.

– Vi synes ikke det var naturlig å gå vekk fra den midlertidige bevæpningen slik situasjonen nå forelå, sa beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) da beslutningen om å forlenge den midlertidige bevæpningen ble kjent sent mandag ettermiddag.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) har tidligere vært kritisk til at politiets tillatelse til å bære våpen er blitt fornyet flere ganger. Mandag sa hun at hun tar PODs beslutning om fortsatt midlertidig bevæpning til etterretning.

– Det er noe helt annet enn justisministerens ønske om å starte en debatt om generell bevæpning i lys av Paris-terroren, sier Tajik til NTB.

Hun er skeptisk til at justisministeren bruker Paris-terroren til å børste støvet av en permanent bevæpning av norsk politi.

– Jeg hadde håpet at Fremskrittspartiet ikke lot seg friste etter terroren i Frankrike. Arbeiderpartiet er ikke redd for å diskutere generell bevæpning på nytt, men en så viktig, prinsipiell debatt må baseres på fag og fakta, ikke frykt og populisme, sier Tajik.

Les også: Motstand mot Frp-utspill om bevæpning

SE VIDEO: Den midlertidige bevæpningen av politiet blir forlenget

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus