Syrere i kirkeasyl: – Sjokkert over Norge

Tre asylsøkere, to menn og en kvinne, har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke. Der får de bo i et rom i kjelleren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Tre asylsøkere, to menn og en kvinne, har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke. Der får de bo i et rom i kjelleren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

De tre syrerne som søkte kirkeasyl i Kirkenes for å unngå å bli returnert til Russland, sier de er sjokkert over måten de har blitt behandlet på i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Marek Linha fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), som besøkte dem i kirken torsdag kveld.

– De er fortvilet over systemet. De er sjokkert, for de hadde hørt at Norge er en rettsstat, men det finnes ingen rettssikkerhet for dem her. Deres sak ble ikke vurdert, sier Linha til NTB.

Les også: Asylaktivister i Kirkenes får forelegg

Studentvisum i Russland

Ifølge Linha søkte de tre om studentvisum i Russland etter å ha flyktet fra Syria, men gikk etter hvert tom for penger. Linha sier de ikke hadde lov til å jobbe med studentvisum i Russland, og dermed ikke kunne finansiere studiene og oppholdet lengre.

– Dersom de blir sendt tilbake til Russland, blir de nødt til å søke om asyl der. Det er rulett. Det er ingen garanti for at de vil få asyl, og de frykter å bli sendt tilbake til Syria, forklarer NOAS-rådgiveren.

Les også: PU vil forsøke med ny asylretur

Gravid i tredje måned

Det er et ektepar og en mann, alle tre i studentalder, som har søkt tilflukt i kirken. Kvinnen er gravid i tredje måned.

Nå bor de i et rom i kjelleren i kirken. Linha beskriver forholdene som enkle, men sier det er varmt der. Ifølge kirkeasylantene var det så kaldt i ankomstsenteret at de hadde problemer med å sove.

– De er slitne, og trenger å slappe av. Derfor har de heller ikke villet snakke med mediene. Her får de slappet av, sier Linha.

Les også:

PU regner med nye utsendelser fredag

Advokat: – Uforsvarlig å returnere noen til Russland

Demonstrerer mot utsendelse av asylsøkere

Listhaug må svare for omstridte asylreturer

SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

Personvernpolicy