Listhaug må svare for omstridte asylreturer

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kan bli nødt til å møte i Stortinget tirsdag for å besvare spørsmål om den omstridte asylinstruksen som FN har kritisert. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kan bli nødt til å møte i Stortinget tirsdag for å besvare spørsmål om den omstridte asylinstruksen som FN har kritisert. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må møte i Stortinget i kveld for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til Listhaug ved møteslutt tirsdag.

SV-leder Audun Lysbakken viste til paragraf 54 i Stortingets forretningsorden og framholdt at det haster å høre fra statsråden. Han viser til at asylsøkere nå er i ferd med å returneres til Russland over Storskog, i tråd med den omstridte instruksen av 24. november som FNs høykommissær for flyktninger har kritisert.

Listhaug skulle uansett møte i Stortinget tirsdag ettermiddag for å svare på en interpellasjon fra Arbeiderpartiets Lise Christoffersen. Dette var i utgangspunktet siste post på programmet, men etterfølges altså av seansen om asylreturer til Russland.

Det er uklart når statsråden vil bli stilt spørsmål fra SV og Stortingets øvrige partier, men det vil uansett skje etter pausen som finner sted mellom 16 og 17.15 i anledning en mottakelse for diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 40 asylsøkere har forsvunnet fra mottak i Finnmark

Sendes ut

Flere asylsøkere i Finnmark har fått beskjed om at de skal uttransporteres til Russland tirsdag, ifølge TV 2. De aktuelle asylsøkerne som har fått avslag på søknadene sine, skal ha blitt bedt om å gjøre seg klare.

– Statsråden bør opplyse Stortinget om syriske asylsøkere uten varig oppholdstillatelse i Russland, er blant de utsendte, sier Lysbakken til NTB.

Han vil vite hvordan statsråden forsikrer seg om at norske myndigheter ikke sender tilbake flyktninger som risikerer å bli videresendt til et land hvor de blir utsatt for forfølgelse, tortur, umenneskelig behandling eller død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendte mandag et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg der de ber om at den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland stanses. Årsaken er at advokatene mener asylsøkerne ikke gis tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

Ber regjeringen lytte

Regjeringen har til nå ikke villet endre instruksen om retur av asylsøkere til Russland trass i krass kritikk fra FN.

– Regjeringen bør ta kritikken fra FN alvorlig, sier assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen til NTB.

– Hvis Norge – som en av de sterkeste støttespillerne til FN – mener at FN bør være en sterk og betydningsfull aktør, bør vi lytte også når konklusjonene ikke går regjeringens vei, sier han.

Ekeløve-Slydal mener regjeringen reduserer uenigheten med FN til et spørsmål om juridiske fortolkninger, noe som forundrer ham.

– Når kritikken er så klar som den er, så er det vanskelig å forstå regjeringens linje. Høykommissæren for flyktninger er den fremste autoriteten når det gjelder denne delen av internasjonal lov, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: – Russland er trygt

Krass kritikk

For snaut to uker siden sendte Helsingforskomiteen, Amnesty og NOAS et brev til FN der de ba om en vurdering av asylinstruksen som justisminister Anders Anundsen (Frp) kunngjorde 24. november i fjor. Fredag kom svaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ganske enkelt ikke enig i at man kan anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, sa UNHCRs europasjef Vincent Cochetel til NTB.

I løpet av høsten i fjor syklet over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark.

– Profilen til mange av disse tilsier at de har behov for beskyttelse. De kommer fra land som produserer asylsøkere, med utstrakt brudd på menneskerettighetene, sier Cochetel.

UNHCR mener at utsendelse som begrunnes med at en asylsøker ikke har papirene i orden, bryter med FNs flyktningkonvensjon av 1951.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I spørretimen i Stortinget i forrige uke sa statsminister Erna Solberg (H) at hun er trygg på at returer til Russland er innenfor rammene av norske internasjonale forpliktelser.

Les også:

Listhaug vil stoppe menneskesmuglerne: – De er rene drapsmenn

Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget om asylinstruk s

Beskylder Listhaug for å spille på sytingen til de som er redde for fremmede

Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare

Asylinstruksen:

* I løpet av høsten i fjor syklet over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. For å redusere antallet asylankomster la Justisdepartementet fram en instruks i slutten av november, som senere er kritisert av FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

* Også innad i UDI er det uro knyttet til instruksen, som blant annet åpner for at asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.

* Instruksen er muliggjort av hasteendringene i Utlendingsloven som regjeringspartiene med støtte fra Ap og Sp fikk igjennom i Stortinget på under én uke i fjor høst.

* I tillegg til instruksen og endringene i utlendingsloven, inngikk Stortingets seks største partier i november og desember to forlik om asyl- og integreringspolitikken. Asylforliket av 19. november ble i romjula fulgt opp av regjeringen, som la fram et 150 sider langt høringsforslag med en rekke kontroversielle innstramminger.