Meling hardt ut mot Frp i Krekar-saken

Mulla Krekar (t.v.) og forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett torsdag der Krekar framstilles for forlenget varetekt.
Mulla Krekar (t.v.) og forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett torsdag der Krekar framstilles for forlenget varetekt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling ba retten være «svært påpasselig» i Krekar-saken, og anklaget Frp for å misbruke utleveringsinstituttet i saken for å oppfylle valgløfter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene mot Frp kom under et rettsmøte om forlenget varetektsfengsling av Krekar i Oslo tingrett torsdag morgen. Retten opphevet referatforbudet fra møtet, hvor Najmuddin Faraj Ahmad, som er 59-åringens egentlige navn, forklarte seg detaljert om flere av anklagene i siktelsen.

Krekar har sittet varetektsfengslet siden 11. november etter en anmodning fra italiensk politi. De anklager Krekar for å lede et internasjonalt terrornettverk og har varslet at de vil kreve han utlevert.

I retten kalte Meling siktelsen og prosessen mot Krekar et politisk spill initiert av Frp, og ba retten være svært påpasselige.

Bakgrunn: Krekar: – Det er jeg som er Ratwi

– Misbruk

Han viste til at partiet gikk til stortingsvalg på å bli kvitt Krekar innen 100 dager.

– Det klarte de ikke. Så forsøkte Justisdepartementet, som er ledet av Frp, å få ham sendt til Kyrksæterøra, en avgjørelse som ble avkledd i lagmannsretten. Frp har også en partileder som offentlig har uttalt at hun er villig til å bryte menneskerettighetene for å bli kvitt Krekar-problemet. Det gjør at retten må være svært påpasselig, uttalte Meling i retten.

Til pressen etter rettsmøtet anklaget Meling Frp for å misbruke utleveringsinstituttet for å oppfylle valgløfter.

Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere saken og begrunner det med at den fortsatt er til behandling i rettssystemet.

Les også: – Krekar snakket om å sette fyr på Stortinget

– Latterlig

Meling uttalte seg også sterkt kritisk om italiensk politis håndtering av saken. Han bemerket at mens flere norske medier for lengst har fått tilgang til over 1.200 sider med etterforskningsdokumenter, så har han som forsvarer ennå ikke fått svar på sin forespørsel om dokumentinnsyn.

– Det er latterlig og komisk og har ingen ting i en norsk rettsprosess å gjøre, sier Meling.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ba om forlenget varetekt i åtte dager. Om åtte dager utløper fristen italienske myndigheter har til å sende en formell utleveringsbegjæring. Politiadvokat i PST, Signe Aalling, sier norske myndigheter så langt har fått en kopi av utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter og nå venter på originalen.

– Prosessen er i gang, fastslår hun overfor NTB.

Bakgrunn: Italiensk politi: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

– Ikke bevisforspillelsesfare

Brynjar Meling ba retten løslate hans klient, særlig med tanke på at italienske myndigheter har spredd etterforskningsdokumenter til flere medier.

– Det må jo bety at de ikke mener det er noen bevisforspillelsesfare i saken, uttalte Meling.

I retten avviste mulla Krekar anklagene om at han skal ha ledet et internasjonal nettverk kalt Rawti Shax, som skal være tilknyttet ekstremistgruppen IS.

– Rawt er en slags tenkemåte, eller tolkning av islam, og det har ikke noe med partier eller organisasjoner å gjøre, det er jeg som er Rawti, uttalte Krekar.

Også en 42 år gammel iraker, bosatt i Drammen, som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen, ble fremstilt for varetekt torsdag, og påtalemyndigheten ba om åtte dager også for ham. Kjennelsene i de to sakene er ventet torsdag ettermiddag.

Forrige uke ble en 38 år gammel norskkurder fra Fredrikstad fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. Han er norsk statsborger og kan derfor ikke utleveres.

Les også: Meling radbrekker sentralt terrorbevis mot Krekar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus