Meny

Meling radbrekker sentralt terrorbevis mot Krekar

Meling: – Den eneste Krekar kan ringe fritt til, er meg. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk politi hevder mulla Krekar styrte terrornettverket sitt via Skype fra fengselet. – Han har ikke engang tilgang på internett i fengselet, hevder Brynjar Meling.

Meling klarte nesten ikke å sette ord på hvor håpløs han syntes påstanden om at mulla Krekar skal ha sittet på cella i Kongsvinger fengsel og styrt et internasjonalt terrorverk via chat og Skype.

Forsvareren brukte sterke ord om dette som skal være et svært sentralt bevis i den italienske etterforskningen da han møtte pressen utenfor høysikkerhetssalen i Oslo tinghus fredag ettermiddag.

– Jeg pleier ikke bruke karakteristikker, men det som fram gikk i en rekke medier om at Krekar skal ha ledet dette via Skype fra fengselet er tull. Det er vås, og det er latterlig, sa Meling.

Les også: Utlevering av Krekar til Italia kan ta lang tid

Han poengterte at den eneste muligheten Krekar har hatt til å kommunisere ut fra fengselet er enten via sin familie eller til Meling. Påstanden fra italiensk politi er så håpløs at Meling brukte den som argument for å avvise fengslingsbegjæringen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Han har mulighet til å kommunisere med omverdenen også fra fengselet. Ut over det vil jeg ikke kommentere denne påstanden eller andre bevis i saken, sier politiadvokat Signe Aalling til NTB.

Les også: Meling: – Krekar avviser anklagene

Krekar: Falske anklager

Meling og Krekar mener også at de bevisene som er framlagt så langt, er prøvd flere ganger tidligere, og blitt avvist av norske domstoler. Det er derfor intet hold i de nye anklagene som rettes mot Krekar, mener Meling.

– Det er ikke noe forskjell på Egypt og PST her. Samme situasjon her og i Egypt, det er bare falske anklager. Vær så snill, stopp dette, sa mulla Krekar da han ankom sal 250 i Oslo tingrett fredag.

Før retten ble satt, viste han håndsignalet til motstanderne av Abdel Fattah al-Sisis regime i Egypt: fire fingre opp, med tommelen i håndflaten. Det kan forstås som en støtteerklæring til Det muslimske brorskap og Muhammed Mursi, som ble avsatt som president under militærkuppet i 2013, ifølge forsker Lars Gule.

Aalling ba retten varetektsfengsle Krekar og to andre som er siktet i den italienske saken i tre uker i første omgang. Krekar er så langt ikke formelt utlevert, men italienske myndigheter er varslet at en slik begjæring vil komme.

Les også: Eksperter i tvil om anklagene mot Krekar

Siktet for terrorforbund

Italiensk etterretning mener Krekar leder den internettbaserte organisasjonen Rawti Shax (Ny Kurs eller Mot Fjellet). Ifølge italiensk politi er dette et IS-tilknyttet, internasjonalt terrornettverk, som de mener var i ferd med å planlegge terrorangrep i flere land, inkludert Norge.

Klokken 13 startet første fengslingsmøte, der en 38-årig norskkurder fra Fredrikstad, stilte i retten med sin forsvarer Elise Gedde Metz. Tobarnsfaren kom til Norge i 1999, er ikke tidligere straffedømt, men beskrives ifølge VG av italienske myndigheter som sentral i den antatte terrorgruppen Rawti Shax, som mulla Krekar mistenkes for å lede.

Ved 14-tiden startet fengslingsmøte nummer to, der en 42 år gammel irakisk borger bosatt i Drammen ble framstilt for varetektsfengsling.

Italienske myndigheter mener Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland, skriver Dagbladet.

SE VIDEO: Her ankommer Krekar fengslingsmøtet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus