Politiet: – Forbudt å hjelpe flyktninger over grensen

Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. De fire «hjelperne» som kjørte bilene, ble anmeldt for menneskesmugling.
Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. De fire «hjelperne» som kjørte bilene, ble anmeldt for menneskesmugling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som hjelper flyktninger og andre som vil søke asyl i Norge over grensen, vil bli straffeforfulgt for menneskesmugling, ifølge politiet i Østfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig straffbart etter norsk lov å frakte mennesker over grensen som ikke har gyldige reisedokumenter – selv om de er asylsøkere og selv om de melder seg for politiet for registrering, understreker Østfold politidistrikt.

– Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter, regnes derfor som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid.

Meldingen kommer etter at fire norske statsborgere ble anmeldt for menneskesmugling natt til torsdag. De satt i to biler som plukket opp syriske flyktninger i Sverige og kjørte dem over grensen. De blir nå etterforsket for å ta rede på om de har hatt et økonomisk motiv.

De fire betegnes som «hjelpere». De tilbyr seg å kjøre over grensen og plukke opp folk for så å kjøre tilbake over grensen og bringe dem til Oslo, får NTB opplyst.

Les også:

Ni flyktninger tatt hånd om på grensen til Norge

SD-politiker: – Kan noen stille seg på Öresundsbroen med maskingevær?