Ni flyktninger tatt hånd om på grensen

Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Halid (th) og Mustafa og de to andre flyktningene som alle kommer fra Homs, brukte 18 dager på flukten fra Syria til Svinesund. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. De fire som kjørte de norske bilene er siktet for menneskesmugling.
Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Halid (th) og Mustafa og de to andre flyktningene som alle kommer fra Homs, brukte 18 dager på flukten fra Syria til Svinesund. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. De fire som kjørte de norske bilene er siktet for menneskesmugling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ni flyktninger, sju av dem fra Syria, er tatt hånd om av norsk politi på norsk side av grensen ved Svinesund natt til torsdag. Samtidig er fire anmeldt for menneskesmugling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stanset to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene blir tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo, sier operasjonsleder Villy Meier i Østfold politidistrikt til NTB.

Ifølge NTBs opplysninger ved grensen er de fire hjelperne som ble stanset i de norske bilene, tre menn og en kvinne, opprinnelig fra Homs i Syria.

Les også: Tre pågrepet for menneskesmugling på Øresundsbroen

Sluppet fri

Meier forteller at de er siktet for menneskesmugling, men siden de har bostedsadresse i Norge er de ikke pågrepet.

– Dette er folk som har kjent bostedsadresse i Norge. Derfor har vi valgt å ikke pågripe dem. De kan imidlertid vente seg bøter, sier operasjonslederen.

Samtidig kom ytterligere tre syriske flyktninger og to fra Eritrea over grensen i løpet av torsdagsnatten. Alle de ni vil søke om asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SD-politiker: – Kan noen stille seg på Öresundsbroen med maskingevær?

– Disse kom med nattbussen og er tatt hånd om at politiet i Østfold. Også de vil bli videresendt til PU, sier Meier.

De fire som er anmeldt for menneskesmugling betegnes som «hjelpere» ved at de tilbyr seg å kjøre over grensen og plukke opp folk for så å kjøre tilbake over grensen og bringe dem til Oslo.

Kraftig økning

Siden 1. september har politiet i Østfold registrert 190 asylsøkere, eller drøyt 20 om dagen, opplyste leder for utlendingsenheten Merete Beck til NTB onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en markant økning fra første halvår i år, da det i snitt ble registrert én asylsøker hver dag. De fleste kommer med buss eller tog fra Sverige eller Danmark, og mange blir tatt på tollstasjonen i Svinesund.

Les også: Sverige vil ikke ta imot flyktninger fra Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble registrert 753 nye asylsøknader i Norge forrige uke. 164 av disse var enslige mindreårige. De fleste kom fra Syria, Eritrea og Afghanistan, viser en oversikt fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

I løpet av august kom det 2.313 asylsøkere til Norge, mer enn dobbelt så mange som i samme måned i fjor. Så langt i år er det kommet 8.336 asylsøkere til landet, flest av dem syriske, eritreiske og afghanske statsborgere.

Les også: Dansk motorvei stenges for å gi plass til flyktninger