Anbefaler dette dersom Galleri Oslo rives

<p>Slik kan Oslo se ut i fremtiden, dersom Galleri Oslo blir erstattet. En evalueringskomité anbefaler å gå videre med arkitektkontoret A-Labs forslag «Soulside», dersom Galleri Oslo skal rives. A-Lab: Soulside.</p>
Slik kan Oslo se ut i fremtiden, dersom Galleri Oslo blir erstattet. En evalueringskomité anbefaler å gå videre med arkitektkontoret A-Labs forslag «Soulside», dersom Galleri Oslo skal rives. A-Lab: Soulside.

Oslos mest utskjelte bygg kan bli revet og erstattet av to høyhus, boligblokker, nytt torg og bussterminal i kjelleren. Nå har evalueringskomiteen kommet med sine klare anbefalning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Galleri Oslo har blitt kalt Oslos styggeste bygg og Norges lengste pissoar. Høsten 2018 startet derfor fem arkitektkontorer arbeidet med å lage en alternativ plan for den utskjelte bygningen i Oslo sentrum.

Visjonene ble presentert i februar i år, og mandag 3. juni la evalueringskomiteen for Galleri Oslo fram sin rapport med anbefaling om å gå videre med arkitektkontoret A-Labs forslag «Soulside», dersom Galleri Oslo skal rives.

Det skriver Galleri Oslo i en pressemelding.

– Arkitektkontoret A-Labs forslag «Soulside» binder elveparken, fjorden, Grønland og Oslo S sammen på en måte som mangler i dag. I øst er løsningen med skrågater, god variasjon i boliger og ulike bygningsvolum meget bra. A-Lab viser også en overbevisende forståelse for den totale prosessen, sier Mona Ingebrigtsen, leder av evalueringskomiteen og Oslo Areal AS, som er den største eieren.

De anbefaler at man går videre med detaljregulering av eiendommen basert på at Galleri Oslo rives.

Galleri Oslo, slik bygningen fremstår i dag. Foto: Wikimedia Commons.
Galleri Oslo, slik bygningen fremstår i dag. Foto: Wikimedia Commons.

Da Galleri Oslo åpnet i 1988 hadde det Europas lengste innendørs handlegate med 60 forretninger fordelt på 400 meter. Suksessen varte imidlertid ikke lenge, og bygget fungerer i dag primært som bussterminal og som kontorbygg, hvor blant annet Akershus fylkeskommune har etablert seg.

Etter hvert som Oslo har vokst og utviklet seg, har Galleri Oslos barrierevirkning blitt mer og mer påfallende, der den fremstår som en liggende skyskraper mellom Oslo S og Grønland, Vaterland og Barcode og uten tilrettelegging for byliv på gateplan.

Les også: Fem arkitektkontorer presenterer sine planer for Galleri Oslo

Illustrasjon: A-lab.
Illustrasjon: A-lab.

Vil satse på liv og bymiljø

I forslaget «Soulside» er Galleri Oslo erstattet av flere andre bygninger, med ulik høyde og form. De foreslår kontorbygg, boliger med innslag av handel og næring, og bussterminal i underetasjen.

I vest foreslås to høye kontorbygg, og vestre rampe fra Nydalsveien beholdes. Ved siden av Akerselva ser A-Lab for seg et nytt markedstorg som skal fungere som et nytt hjerte i bydelen Grønland.

Evalueringskomiteen fremhever spesielt A-Labs visjoner om å lage et funksjonelt og attraktivt bymiljø.

– Forslaget viser et bygulv som svarer svært godt på et grunnleggende ønske om tydelige forbindelser og god flyt. I øst vises et nytt gatesystem med skrågater som understreker forbindelsen mellom elvepark og Fjordby via Akrobaten, og det er en særlig styrke i forslaget. I konseptets vestlige del anbefales å ta en kritisk gjennomgang av fordelingen av volum, heter det i evalueringen.

Les også: 3RW arkitekter skal utforme midlertidig minnested i regjeringskvartalet

Saken fortsetter under bildet

Illustrasjon: A-lab.
Illustrasjon: A-lab.

Revitalisering

– Galleri Oslo ligger midt i sentrum for et område som revitaliseres. Og det vil vi være med på, sa direktør Mona Ingebrigtsen i eiendomsselskapet Oslo Areal, da de fem utkastene til alternativ plan for Galleri Oslo ble presentert i februar i år.

Ingebrigtsen understrekte da at det ikke har vært snakk om en arkitektkonkurranse, men et betalt parallelloppdrag - hvor de står fritt til å plukke ideer fra de ulike forslagene.

Les også: Anonym bygård skal tilbake til fordums prakt

Målet med parallelloppdraget var å finne en løsning som kan legges til grunn for utarbeidelse av en reguleringsplan, som tar hensyn til både eiernes, myndighetenes og offentlighetens ønsker og behov.

– Vi er svært glade for at evalueringskomiteen vurderer vårt forslag «Soulside» som det beste grunnlaget i den videre prosessen med å utvikle Galleri Oslo. Vi ser virkelig frem til å videreutvikle planene sammen med eierne, sier Geir Haaversen, CEO/partner i A-lab i presseneldingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden