Meny

Kjærstad hardt ut mot norsk pengebruk på bokmessen i Frankfurt

Forfatter Jan Kjærstad tar et hardt oppgjør med bruken av penger på neste års bokmesse i Frankfurt, der Norge er såkalt gjestenasjon. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Forfatter Jan Kjærstad mener det er stormannsgalskap at Norge bruker 52 millioner som gjesteland på bokmessen i Frankfurt. Bokbransjen er uenig i kritikken.

Det er i en kronikk i Aftenposten at den populære forfatteren tar et knallhardt oppgjør med den norske storsatsingen på neste års bokmesse.

– Det mest betenkelige ved hele F-2019 er demonstrasjonen av et lite lands stormannsgalskap. Eller sagt annerledes: mangel på ydmykhet eller bakkekontakt, skriver Kjærstad.

Bokmessen i Frankfurt er verdens største litteraturmesse med over 300.000 besøkende. Hvert år blir ett såkalt gjesteland løftet fram under arrangementet, og i 2019 er det Norges tur.

Forsøket på å vise fram norsk kultur har et totalbudsjett på 52 millioner kroner.

– Det som ligger bak kritikken min, er en forbløffelse over den store pengesummen, sier Kjærstad til Aftenposten.

Hos sine kolleger i bokbransjen møtes Kjærstad med lite støtte.

Halldór Guðmundsson, leder for Frankfurt-prosjektet i NORLA, bokbransjeorganisasjonen som jobber med å promotere norsk litteratur i utlandet, viser til at 96 islandske verker ble oversatt til andre språk i fjor, etter at Island var gjesteland i 2011.

– Frankfurt skal være mer enn fyrverkeri. De som selger norsk litteratur, skal merke en forandring i årene fremover, sier Guðmundsson.

Aktuelt:   – Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur

Populært