Forfatter går i strupen på kronprinsesse Mette-Marit:

– Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit er godt fornøyd med årets litteraturtog og håper det bidrar til debatt. Forfatter Birger Emanuelsen kan ikke se at kronprinsessen tilfører noe til norsk litteratur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parallelt med at kronprinsessen avslutter årets litterære reise med forfattermøter langs Bergensbanen, legger Emanuelsen ut kritikken på sin Facebook-side :

– Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur. Jeg ser imidlertid svært godt hva norsk litteratur, og norske forfattere, skal tilføre henne. Et sårt tiltrengt image, skriver Emanuelsen.

I innlegget på Facebook går han hardt ut mot Kongehuset.

«Solide, hardtarbeidende og uavhengige forfattere låner troverdigheten sin bort til kongehuset. Det synes jeg ikke noe om. Først og fremst fordi kunstneren skal ha en uavhengig rolle. En fri rolle», skriver han.

Les også: Kronprinsessen besøker språksuksess i Bergen

INNLEGG: Forfatter Birger Emanuelsen langer ut mot prinsesse Mette-Marit i et innlegg på Facebook. Foto: Tiden norsk forlag
INNLEGG: Forfatter Birger Emanuelsen langer ut mot prinsesse Mette-Marit i et innlegg på Facebook. Foto: Tiden norsk forlag

– En annen mening

Kronprinsessen sier til NTB at hun ikke har lest innlegget.

– Han kritiserer Litteraturtoget for ikke å gjøre noe for norsk litteratur?

– Da må han nesten komme på et av stoppene til neste år, for jeg tror han ville hatt en annen mening hvis han hadde vært der.

– Var det en invitasjon?

– Nei, jeg inviterer på et litt annet grunnlag enn et innlegg i en facebookartikkel.

Les også: Kronprinsessen om Skam, tabuer og sin indre apekatt

Målene

Målet med litterturtogreisene er å skape leselyst og leseglede, med mottoet «det fins en bok for alle». Kronprinsessen er ikke sikker på om målet er nådd:

– Jeg håper det. Jeg håper at noen flere tar opp en bok. Jeg håper vi bidrar til å skape en debatt om litteratur, bidrar til at folk får lyst til å snakke mer om bøkene de leser, dele mer av bøkene de leser. Det har vært viktig for oss å snakke om bøker på sosiale medier i løpet av turen, sier hun.

Nå har hun fått en debatt i sosiale medier også, innlegget til Emanuelsen får både kritikk og støtte. Han utdyper til VG :

– Jeg er glad for alle som bidrar til å løfte litteraturen, men der kronprinsessen er til stede skriver mediene nesten utelukkende om at Mette-Marit blir berørt og beveget – hva hun føler i møte med litteraturen – og aldri om forfatterne.

Les også: Kronprinsessen sliter ennå med nakken

FÅR KRITIKK: Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Har ikke lest ham

Kronprinsessen forklarer hvordan forfatterne på reisen plukkes ut:

– Vi er opptatt av å ha med forfattere jeg har et forhold til og som jeg har lest og som jeg er glad i og som representerer et utvalg av de forfatterne vi syns skal få være med. Jeg kjenner ikke til ham [Emanuelsen], så jeg kan ikke invitere ham.

Emanuelsen debuterte i 2012 med novellesamlingen «For riket er ditt», som fikk gode kritikker. For romanen «Fra jorden roper blodet» fikk han Ungdommens kritikerpris 2014 og Sørlandets litteraturpris i fjor. I fjor kom den svært aktuelle «Historien om et godt menneske» som ifølge nrk.no er vel verdt å lese.

Les også: Prins Sverre Magnus (10) fikk foreldrene til å le

Avsluttes i Oslo

Fredag kveld avsluttes årets litterære togreise på Litteraturhuset i Oslo, med samtale med forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen og kronprinsessen.

Gulliksen stilte også opp på Ringerike bibliotek på Hønefoss fredag, da i samtale med Lars Saabye Christensen.

Sistnevnte omtaler for øvrig Litteraturtoget som en veldig god idé og roser kronprinsessens engasjement for litteratur.

Personvernpolicy