Bloggere tror fjorårsvinner møter buing i Eurovision

Salvador Sobral fra Portugal vant Eurovision-finalen i Kiev. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Salvador Sobral fra Portugal vant Eurovision-finalen i Kiev. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fjorårsvinner Salvador Sobral har pådratt seg mange Eurovision-fans' vrede med et utsagn om Israels bidrag. Det kan føre til buing i finalen, tror bloggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guri Idsø Viken og Astrid Foldal blogger på goodeveningeurope.net og har fulgt en rekke Eurovision-konkurranser de siste årene.

De har merket seg reaksjonene som kom etter at Salvador Sobral kommenterte deltakerlåter overfor magasinet Público. Fjorårsvinneren sa ifølge express.co.uk at han er glad han slipper å høre noen av årets låter.

– En forferdelig sang

– Jeg kjenner bare låtene til Portugal og Hellas fordi YouTube tvang meg til å se dem. Sånn er det med teknologi. Plutselig trodde YouTube at jeg ville like den israelske låten. Jeg klikket på den, og da startet en forferdelig sang, sa Sobral.

Han ble kjent for utsagnet «musikk er ikke fyrverkeri» etter å ha vunnet med den helt neddempede «Amar pelos dois». Han slo i intervjuet fast at ingenting har endret seg siden han vant.

Som ved tidligere finaler skal fjorårsvinneren opptre under årets finale. Under finalen i Kiev i fjor kunne Sobral bare delta på de aller siste prøvene på grunn av sykdom, og i desember gjennomgikk han en hjertetransplantasjon.

(Saken fortsetter under)

Guri Idsø Viken (t.v.) og Astrid Foldal står bak bloggen "Good Evening Europe" og følger Eurovision Song Contest tett. Det er til stede i Lisboa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Guri Idsø Viken (t.v.) og Astrid Foldal står bak bloggen "Good Evening Europe" og følger Eurovision Song Contest tett. Det er til stede i Lisboa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Reaksjoner på uttalelsen

– Det mest kontroversielle i år er vel at Salvador Sobral har "trashet" den israelske låten. Det synes folk er veldig ille, og mange portugisere selv synes det er ille, forteller blogger Guri Idsø Viken til NTB.

Blant annet har Jacques Houdek , fjorårets kroatiske Eurovision-deltaker, på Facebook tatt kraftig til orde mot uttalelsen.

– Vi lurer på om han kommer til å bli buet ut i finalen. Han blir veldig upopulær nå, sier medblogger Astrid Foldal.

Israel stiller i år med Netta Barzilai og låten «Toy», og hun har gjort seg bemerket med en særdeles særpreget vokal – inkludert «kyllingkakling».

Selv svarte den israelske artisten med følgende melding på Twitter : «Sender bare kjærlighet til Salvador og til artister i alle sjangre».

Seriøse italienere

Netta, Israels Eurovision-deltaker, får gjennomgå fra fjorårsvinner Salvador Sobral. Foto: Armando Franca / AP / NTB scanpix
Netta, Israels Eurovision-deltaker, får gjennomgå fra fjorårsvinner Salvador Sobral. Foto: Armando Franca / AP / NTB scanpix

De to bloggerne er glade for at noen av årets bidrag har et viktig budskap. Blant annet handler Italias bidrag "Non mi avete fatto niente" ("Du har ikke gjort noe mot meg") om terroraksjonene som har rammet flere byer i Midtøsten og Europa. Den framføres av Ermal Meta og Fabrizio Moro.

– Italia har jo en tradisjon for å være seriøse. Det er bare ikke så mange som får det med seg når de synger på italiensk, sier Guri Idsø Viken.

Les også: Rybak pustet ut etter siste prøve før Eurovision-finalen

Tror på Rybak – og Kypros

De gir Norge en god sjanse i årets finale, selv om Alexander Rybak har valgt å prioritere hvile framfor en del arrangementer for presse og fans.

– Jeg tror på Norge. Det må jeg innrømme. Og så har jeg blitt veldig overrasket over den fantastiske framgangen som Kypros fikk. Og nå har jeg også begynt å tro på den, sier Astrid Foldal.

Kypros stiller i år med Eleni Foureira, som framfører «Fuego». Landet regnes av spillselskapene som den aller største favoritten.

VIDEO: Rybak om favorittstempelet: – Hyggelig at folk tror på sangen

Les også: Eurovision-seier kan bli en dyr affære for NRK

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden