«Mafiarettssaken»  i gang i Oslo tingrett:

– Glem Eirik Jensen-saken. Den kommer til å blekne

<p>Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. møter i Oslo tingrett, tiltalt i en sak som dreier seg om drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotika.</p>
Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. møter i Oslo tingrett, tiltalt i en sak som dreier seg om drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotika. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotika er blant tiltalepunktene i saken mot Nokas-dømte Metkel Betew, Bandidos-topp Lars Harnes og elleve andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sal 828 i Oslo tingrett var stinn av tiltalte, advokater og pressefolk da saken startet onsdag.

Allerede før rettssaken var i gang ble det bråk fra salen.

– Glem Eirik Jensen-saken. Den kommer til å blekne. Det er deres skyld at det er gjort flere drapsforsøk mot meg, ropte Imran Saber, alias «Onkel Skrue», som hyttet neven mot påtalemyndigheten og slo i bordet, ifølge NTB.

Tiltalen omfatter blant annet drapsforsøk på Saber, som blant annet er kjent som «finansministeren» til Nokas-raner David Toska.

Metkel Betew fotografert i retten ved juryens kjennelse i Nokas-saken i 2007. Foto: NTB scanpix
Metkel Betew fotografert i retten ved juryens kjennelse i Nokas-saken i 2007. Foto: NTB scanpix

Tiltalelisten på 14 punkter inkluderer drapsforsøk, narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

Les også: Nokas-dømte Metkel Betew tilbake til forvaring

Startet spaning

Betew står sentralt i samtlige av de mest alvorlige tiltalepunktene, mens Harnes er tiltalt for drapsforsøket på Saber.

Nokas-dømte Betew ble 27. oktober 2014 løslatt fra sin 16 år lange dom etter det kjente bankranet i Stavanger. Kort tid etter så politiet seg nødt til å starte ny etterforskning, forklarte politiadvokat Steen Presthus i retten:

– Politiet i Oslo blir kontaktet av Rogaland politidistrikt i forbindelse med løslatelsen. De ber om bistand for å undersøke om han følger betingelsene ved løslatelsen. Kort tid etter blir det startet spaning, sa politiadvokat Line Steen Presthus i retten.

Lars Harnes er tiltalt for blant annet å ha planlagt å drepe Imran Saber. Foto: Arkivfoto / NTB scanpix
Lars Harnes er tiltalt for blant annet å ha planlagt å drepe Imran Saber. Foto: Arkivfoto / NTB scanpix

Politiet startet kort tid etter etterforskning av Betew og Harnes, etter mistanke om befatning med narkotika.

– Saken utvikler seg til å omfatte også de andre tiltalte, sa politiadvokat Steen Presthus i retten.

Det ble tatt i bruk telefon- og romavlytting, sporing og infiltrasjon under etterforskningen. 17. august i 2015 ble de fleste av de 13 tiltalte pågrepet i en samlet aksjon.

Les også: Metkel Betew tiltalt for drapsforsøk, ransplaner og hasjsmugling

Uniformer og raske biler

Etterforskningen avdekket opplysninger om andre mulig straffbare handlinger. Tidlig kom det drypp som tydet på at det var planlagt et ran.

Politiet mener å kunne knytte avlyttede samtaler til planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

– Ord som uniformer og raske biler er ord politiet hørte, sa Steen Presthus.

Det er i denne garasjen Lars Harnes ble pågrepet. Garasjen tilhører boligkomplekset der Imran Saber bor. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Det er i denne garasjen Lars Harnes ble pågrepet. Garasjen tilhører boligkomplekset der Imran Saber bor. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Men det var først i en samtale med danske politiagenter, som hadde infiltrert gjengen, at de påståtte ransmennene avslørte seg.

Les også: Betew gjeninnsettes på forvaringsdom

Nylonstrømper og finlandshette

Den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes (49) – står tiltalt for å ha planlagt drap på heleridømte Saber, sammen med Betew.

Harnes ble pågrepet 21. juli i Sabers garasje på Sinsen i Oslo, iført nylonstrømper over hele kroppen, finlandshette og en pistol med lyddemper. Før pågripelsen ble Harnes observert kjørende på en scooter til boligkomplekset hvor Saber bor.

– Harnes har ikke gitt forklaring til politiet. Det har han aldri gjort, og er et prinsipp han følger uansett. Han kommer til å forklare seg for retten, sa forsvarer Marius Dietrichson i retten, og varslet at det kan bli aktuelt med supplerende bevisførsel.

De øvrige er tiltalt for ransforbund og innførsel av narkotika. Tolv av mennene er i tillegg tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen om organisert kriminell virksomhet.

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld.

Les også:

Politiet tok inn 50 kilo hasj i Betew-etterforskning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært