Politiet frykter at Tysfjordsaken vil fortsette å vokse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert 56 sedelighetssaker i Tysfjord, opplyser politiet i Nordland. Politiet frykter det vil komme flere saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiadvokat Jorild Steindal i Nordland politidistrikt opplyser at de nå etterforsker 25 nye saker, i tillegg til de 31 som er kjent fra før.

Hun presiserer at det ikke er kommet 25 nye anmeldelser, men forteller at mange fornærmede oppgir å ha vært utsatt for overgrep av flere personer.

I en pressemelding opplyser politiet at omfanget øker og at de frykter at det vil komme flere saker.

Les også: Politiet etterforsker 31 overgrepssaker i Tysfjord

Kripos

– I de fleste anmeldte sakene har overgrepene skjedd 10 til 30 år tilbake i tid. Politiet har likevel en frykt for at det kan finnes ferskere saker som ikke har blitt meldt til politiet. Dette gjelder også pågående overgrep, sier Steindal.

Hun sier at det er svært viktig å nå fram til dem som kan være utsatt for overgrep i dag.

Nordland politidistrikt opplyser at de er mest opptatt av å avverge nye overgrep samt å få rettsbehandlet saker som ikke er foreldet. Kripos bistår med etterforskningsledelse og fagfolk som kan gjennomføre avhør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 22 overgrepssaker i Tysfjord under etterforskning

Sto fram

Saken begynte å rulle i juni da elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier i VG. I sakene som etterforskes, er det snakk om voldtekter av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er det snakk om rundt 27 fornærmede og 38 gjerningsmenn, opplyser politiet. Det er i tillegg til sedelighetssakene også registrert tre trusselsaker og én sak knyttet til avvergelsesplikten.

Les også: Mener Tysfjord kommune sviktet etter overgrep

Barnehuset

Som et ledd i det forebyggende arbeidet har ansatte fra Statens barnehus i Bodø reist til Tysfjord. Statens barnehus jobber med barn som har vært utsatt for overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er så heldige å ha spesialkompetanse lokalt, forteller Steindal.

Ansatte fra Barnehuset har snakket med elever og lærere ved Drag skole, og var også til stede på et foreldremøte på skolen hvor alle foreldrene var invitert.

Her har Barnehusets folk snakket blant annet om vold og seksuelle overgrep og gode og dårlige hemmeligheter.