NRK publiserte video av dødsfallet på Oslo legevakt

Høyesterett påla i forrige uke å utlevere en video som viser en 35-åring som døde under en pågripelse på Oslo legevakt. Nå har NRK publisert videoen. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Høyesterett påla i forrige uke å utlevere en video som viser en 35-åring som døde under en pågripelse på Oslo legevakt. Nå har NRK publisert videoen. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Høyesterett påla i forrige uke at en video som viser en 35-åring som døde under en pågripelse på Oslo legevakt, skal utleveres. Nå har NRK publisert videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rikskringkasteren brakte spørsmålet om utlevering av videoen inn for retten som altså kom til at Spesialenheten for politisaker må levere den ut.

Videoen viser hvordan 35 år gamle Erik Are Stedt, som led av paranoid schizofreni, forsøkte å komme seg unna politiet 29. november 2012.

Han eskorteres inn på legevakten av to politikvinner. En ambulansesjåfør kommer til da 35-åringen forsøker å komme seg vekk. Han dør liggeende på magen, holdt fast rundt halsen av sjåføren og i armene av de to politikvinnene.

Bakgrunn: NRK vant i Høyesterett – får se video fra legevakt

Lang rettsprosess

NRK har prøvd å få innsyn i videoen i tre år. I mai i fjor konkluderte Riksadvokaten med at det ikke foreligger noen straffbare forhold i saken og sakene mot både ambulansesjåføren og de to politikvinnene ble henlagt.

I november samme år stevnet NRK Riksadvokaten for å få en rettslig vurdering av avslagene.

Med støtte fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening, anket rikskringkasteren avslagene fra Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett inn for Høyesterett.

Rettens flertall la i sin avgjørelse vekt på at saken har stor offentlig interesse, og at hensynet til de involvertes personvern ikke er avgjørende så lenge Spesialenheten blir pålagt å anonymisere opptakene før de utleveres. Alle ansiktene til aktørene i videoen som er lagt ut er sladdet.

To av høyesterettsdommerne mente at menneskerettskonvensjonene ikke kunne forstås slik at de ga NRK noen rett til å få opptakene.

Mistet kontrollen

Politikvinnenes forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, forsvarer for Eirik Jensen sier til NRK at dødsangst gjorde at de handlet som de gjorde.

– De opplevde situasjonen som uhåndterbar. De var satt til å utføre et tjenesteoppdrag, å følge fornærmede til legevakten fordi han fremsto som psykisk syk. Den voldsomme reaksjonen som avdøde fikk da politiet ønsket å holde ham tilbake, kom helt overraskende på dem, og de mistet kontrollen, sier Hagen.

Ifølge advokaten anså de to det som helt nødvendig at sjåføren trådte til for å assistere dem. Hans forsvarer, advokat Christian Hjort, sier hans klient er svært lei seg for det fatale utfallet.

– Det var overhodet ikke hans hensikt å skade noen, men å forebygge skade. Han ønsker ikke å kommentere enkeltheter i hendelsesforløpet, men det som vil fremgå av videoen, og som han har forklart seg om, er at han griper inn i en situasjon han opplever er ute av kontroll, i et rom hvor det også sitter pasienter, og at det er behov for å bidra til å bringe situasjonen under kontroll, sier Hjort.

Håper på objektivitet

Avdødes foreldre, Erik og Vivi Stedt, håper utleveringen kan føre til en objektiv gjennomgang av videoen.

– En slik dom fører til større rettssikkerhet. Det er bra at politiet ikke bare kan holde tilbake videoer etter eget ønske, sier paret like etter avgjørelsen.

Foreldrene har tidligere sagt at de ønsker at politiet skal være ærlige og innrømme at de har begått feil.

– Vi har full forståelse for at politibetjentene forsøkte å stoppe ham, men vi klarer ikke å forstå at de kunne tillate at ambulansearbeideren fikk holde et så farlig halsgrep så lenge, sier moren.

Les også: NRK stevner Riksadvokaten for innsyn i overvåkingsvideo