NRK vant i Høyesterett – får se video fra legevakt

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten for politisaker må levere ut videoen fra legevakta i Oslo der en mann døde under en pågripelse, har Høyesterett avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var NRK som brakte saken inn for retten.

Statskanalen har flere ganger fått avslag på å få innsyn i videoen som viser hvordan 35-årige Erik Are Stedt, som led av paranoid schizofreni, 29. november 2012 forsøkte å komme seg unna politiet.

En ambulansesjåfør kommer til og bistår politiet med å holde mannen nede. Etter 58 sekunder dør mannen av kvelning.

Riksadvokaten konkluderte i mai 2014 med at ingen har gjort noe straffbart i saken.

– Stor offentlig interesse

I november i fjor ble det kjent at NRK stevnet Riksadvokaten inn for domstolen for å få en rettslig vurdering av avslagene.

NRK har med støtte fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening anket avslagene fra Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett på å få innsyn i videoen.

Høyesteretts flertall legger vekt på at saken har stor offentlig interesse, og at hensynet til de involvertes personvern ikke er avgjørende så lenge Spesialenheten blir pålagt å anonymisere opptakene før de utleveres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mindretall på to dommere mente at menneskerettskonvensjonene ikke kunne forstås slik at de ga NRK noen rett til å få opptakene.

Foreldrene glade

Advokat Jon Wessel-Aas var partshjelp for NRK i Høyesterett.

– Vi er glade og tilfredse over å ha vunnet fram. Dette er en viktig, prinsipiell avgjørelse for pressens rett til innsyn, sier advokaten til Aftenposten.

Også foreldrene til den døde er glade for avgjørelsen, melder NRK.

– Da kan NRK gjøre en objektiv gjennomgang av overvåkingsvideoen. En slik dom fører til større rettssikkerhet. Det er bra at politiet ikke bare kan holde tilbake videoer etter eget ønske, sier Vivi og Erik Stedt.