Meny

Nær 50 drept i to selvmordangrep i Irak

Kvinner sørger over en slektning som ble drept i et bombeangrep i Bagdad. Begravelsen fant sted i Najaf sør for Bagdad mandag. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbombere angrep mandag en sjiamuslimsk begravelse øst i Irak og en kontrollpost ved Abu Ghraib utenfor Bagdad. Nær 50 personer ble drept, ifølge lokale kilder.

Selvmordsbomberen som sprengte seg under en sjiamuslimsk begravelse i Muqdadiya, 80 kilometer nordøst for Bagdad, tok med seg minst 40 mennesker i døden. Seks lokale sjiamuslimske kommandanter var blant ofrene. De deltok alle i begravelsen til en av kommandantenes slektninger, ifølge politiet i provinsen Diyala.

Den ytterliggående sunnimuslimske islamistgruppa IS har via Twitter meldt at den står bak angrepet, som også førte til at over 50 mennesker ble såret.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Bilbombe ved Bagdad

Samme dag ble minst åtte personer drept og minst 17 såret i et bilbombeangrep mot en kontrollpost ved Abu Ghraib i utkanten av Bagdad, ifølge irakisk politi.

Også dette skal ha vært et selvmordsangrep. Det ble gjennomført etter at IS-krigere angrep hærens og politiets stillinger i området i helgen. 24 ble drept i kampene, men ved hjelp av kamphelikoptre og antiterrorstyrker ble angriperne slått tilbake.

For noen år tilbake vekket bilder av fangemishandling i det tidligere amerikanskkontrollerte fengselet i Abu Ghraib sterke reaksjoner.

Les også: IS-angrep mot marked i Bagdad

Sår splid

Angrepet mot begravelsen i Muqdadiya øst i landet er etter alt å dømme et forsøk på å skape splittelse og hat mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer. Ifølge øyenvitner var situasjonen i Muqdadiya spent etter angrepet, med mange sjiamuslimske militssoldater og få regulære irakiske sikkerhetsstyrker i gatene.

Tidligere har sjiamuslimsk milits blitt anklaget for å ha angrepet sunnimuslimske moskeer og innbyggere i Diyala etter et lignende angrep i januar.

Søndag ble minst 78 mennesker drept og 150 såret i to selvmordsangrep på en travel markedsplass i den sjiadominerte Sadr-byen øst i Bagdad.

IS påtok seg ansvaret også for disse angrepene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus