Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Den svenske jenta som har tilbrakt flere måneder under IS-kontroll, sendte desperate tekstmeldinger hjem til Sverige mens hun satt fanget i Syria og Irak, ifølge Dagens Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen har fått tilgang til flere SMS-er som jenta sendte hjem til sin mor fra juli 2015. Et par måneder tidligere hadde hun forlatt Sverige sammen med sin 19 år gamle kjæreste, som ønsket å slutte seg til den ytterliggående islamistgruppa IS.

I juli skal paret ha blitt pågrepet av IS-styrker ved Aleppo i Syria. Deretter ble jenta brakt til et hus der hun ble holdt innesperret samme med andre kvinner. Huset lå i Manbij, fire mil fra den tyrkiske grensen, ifølge avisen.

Bakgrunn: Svensk tenåringsjente befridd fra IS-fangenskap

– Ikke svar

Under oppholdet sendte hun flere tekstmeldinger til sin mor, men hun ba alltid moren om ikke å svare fordi hun var redd for å bli avslørt.

«Hei mamma svar ikke på denne meldingen men mamma vær så snill og hjelp meg herfra jeg orker ikke dette mer. Enten kommer jeg til å dø av en bombe eller så kommer jeg til å bli slått i hjel eller så tar jeg livet av meg mamma på ordentlig jeg orker ikke mer. Jeg har ikke mat jeg har ikke penger jeg har ikke strøm jeg har ingenting. Og kjæresten min sier at han skal kaste meg ut etter at barnet har kommet og gifte seg med en annen dame som skal bli mamma til barnet. Vær så snill mamma jeg vi hjem nå jeg vil ikke bli her, jeg orker ikke mer nå,» skriver jenta.

Les også: USA: NATO vurderer å bli med i krigen mot IS

– Befridd

Tirsdag meldte kurdiske myndigheter at jenta var befridd i en operasjon utført av kurdiske spesialstyrker like ved den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Nord-Irak. Det er kommet få opplysninger om operasjonen, som ble gjennomført onsdag i forrige uke.

Ifølge kurdiske sikkerhetskilder ble den utført på anmodning fra svenske myndigheter, men i Sverige ønsker ingen å kommentere opplysningene.

Kurdiske styrker skal også ha forsøkt å befri henne i oktober, men da ble jenta tatt til fange igjen, uvisst av hvilken gruppe.

Hvorvidt jentas kjæreste fortsatt lever, er uklart. Ifølge meldinger skal han ha blitt tvangsrekruttert av IS og deltatt i kamper ved Ramadi nord for Bagdad. Rundt julaften skal jenta ha født en sønn, men det er ikke kommet noen opplysninger om barnet.

Les også: Europol: IS planlegger et større angrep i Europa

– Visste ingenting

Jenta forteller i et intervju med kurdiske medier at hun knapt visste hva islam var da hun forlot Sverige mai 2015 sammen med kjæresten. De to ble kjent året før, etter at hun som 14-åring droppet ut av skolen.

– I begynnelsen hadde vi det fint, men så begynte han å se på ISIS-videoer og snakke om dem og sånn, sier jenta til Kurdistan 24 ifølge Reuters.

– Så sa han at han ønsket å dra til ISIS, og jeg sa ok, ikke noe problem, fordi jeg visst ikke hva ISIS betydde, hva islam er, ingenting, sier jenta videre.

ISIS er en annen forkortelse for den ytterliggående islamistgruppa Den islamske staten (IS).

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Familien lettet

16-åringen befinner seg nå i de kurdiske selvstyrte områdene nord i Irak.

En slektning hjemme i Sverige sier til GT at de er svært lettet, og at de håper marerittet er over.

– Jeg føler en stor lettelse hvis det virkelig er slik at hun er i frihet. Jeg har tvilt på at vi noensinne får se henne igjen. Det har vært svært vanskelig, sier slektningen til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus