Mange eldre er underernært på sykehus

Sykdomsrelatert underernæring på sykehusene er et stort problem. Illustrasjonsfoto.
Sykdomsrelatert underernæring på sykehusene er et stort problem. Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av tre pasienter på norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, men blant eldre er andelen enda høyere, viser en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underernæringen er assosiert med økt sykelighet, lengre sykehusopphold og høyere dødelighet, fastslås det i rapporten som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– Selv om over halvparten av alle voksne i Norge er overvektige, er underernæring paradoksalt nok svært vanlig på norske sykehus, fastslår arbeidsgruppen i fagrådet.

Les også: Mann døde av underernæring på Haukeland

Mange eldre

Rapporten viser blant annet til flere rapporter som alle fastslår at sykdomsrelatert underernæring på sykehusene er et stort problem.

Nyere undersøkelser fra Helse Bergen viser at hver tredje pasient er i såkalt ernæringsmessig risiko. En undersøkelse fra Akershus universitetssykehus (Ahus) viser at dette gjelder så mange som 47 prosent av eldre pasienter. I en tidligere studie blant eldre pasienter ved medisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus ble hele 57 prosent klassifisert som underernært.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er publisert en rekke rapporter de siste 30 årene om hvordan utfordringen skal løses, men det er fremdeles et stort potensial for forbedring når det gjelder å ivareta pasientenes ernæringsstatus i pasientforløpet, skriver fagrådet i rapporten.

Ledelse og ansvarsfordeling

Det konstateres at mattilbud og måltidsservice ikke alltid er tilstrekkelig tilpasset pasientenes behov, og at uklar ledelse og uklar ansvarsfordeling bidrar til at ernæringspraksis ikke er tilstrekkelig systematisk.

Det pekes også på at mangelfull dokumentasjon og dårlig samhandling mellom helsepersonell og ulike instanser representerer en risiko for pasienten ved overføringer mellom ulike omsorgsledd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangelfull ernæringskunnskap blant grupper av helsepersonell og mangel på tilgjengelighet av kliniske ernæringsfysiologer utgjør også en stor utfordring, fastslås det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebygging enklest

Nasjonalt råd for ernæring foreslår flere tiltak, blant annet en overordnet nasjonal ernæringsstrategi som inkluderer behandling, utdanning, opplæring og forskning. Fagrådet vil styrke ernæringskompetansen hos helsepersonell og bedre kvalitetssikring av ernæringsarbeidet i tjenestene.

– Vi må jobbe for at pasienter får mat som er tilpasset deres behov til rett tid. Å forebygge underernæring er mye enklere og koster mindre enn å behandle denne tilstanden, sier avdelingsleder Henriette Øien i Helsedirektoratet.