- Får vondt i ryggen av feil dyne

TÆRNE UTENFOR: Pass på å velge en dyne som er lang nok. Vi er nemlig lengre når vi ligger enn når vi står. © www.colourbox.com
TÆRNE UTENFOR: Pass på å velge en dyne som er lang nok. Vi er nemlig lengre når vi ligger enn når vi står. © www.colourbox.com

Kan gi feil sovestilling - sjekk om du har riktig dynelengde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres kanskje merkelig ut, men dyner kan ha stor betydning både for liggestilling, søvnkvalitet og smerter.

Her er det ofte lengden det kommer an på.

- Mange kjøper for korte dyner. Kort dyne gjør at man automatisk drar føttene opp under seg for å få dekket både føtter og skuldre. Når man ikke får strukket seg ordentlig ut, ligger man heller ikke godt, sier Harald Fagereng, daglig leder av Sengemakeriet i Tønsberg.

Lures på lengden

Det folk glemmer når de kjøper dyner, mener han, er at alle dyner "løfter seg" og forkorter egen lengde.

I tillegg blir vi også lurt på lengden når det gjelder vår egen kropp. Selv om alle mennesker krymper med en centimeter eller to i løpet av dagen, er vi lengre enn vi tror i horisontalt leie.

- Når vi ligger i fullt format i senga, med strake fotblader, vil vi forlenge høyden vår med rundt ti-femten centimeter fra stortå til isse. Personer som er 1,70 meter høye vil dermed komme opp i en utstrakt lengde - inkludert stortåa - på 1,80 meter. De kan med fordel velge dyne på 2,20 meter og madrasslengde på 2,10 meter, sier Fagereng.

Han mener standarddyner på to meter til voksne burde vært forbudt.

- Jeg har snakket med mange kunder som har fått en helt annen søvnkvalitet etter at de kjøpte lang nok dyne. I stedet for å ligge sammenkrøket i en vond liggestilling, kan de sove helt utstrakt og likevel ha nok dynebrett til føtter og overkropp, sier Fagereng.

par under dyna

RYGGPLAGER: For kort dyne kan gi ryggplager © www.colourbox.com

Morgenstiv kropp

Kiropraktor Hans-Jørgen Sørensen ved Kiropraktisk Center i Moss er enig i at dynelengden har en viss betydning for liggestillingen vår.

- En sammenkrøket sovestilling på grunn av for kort dyne vil bli vond i lengden. Da våkner man med gjerne med ryggsmerter eller stiv kropp. Men alle voksne trenger ikke 2,20 meters dyne av den grunn. Det kommer jo helt an på hvor høy man er, sier Sørensen.

To puter er best

Sørensen har mange nakkepasienter til behandling og er derfor minst like opptatt av hodeputen.

- Hodeputer har stor betydning for nakke- og skuldersmerter. Hvis man foretrekker å sove på siden, er det viktig å ha nok pute til å dekke “tomrommet” fra øre til tuppen av skulder, sier han.

- Ryggraden skal være mest mulig rett hele veien. For lite pute vil gi en bøy. De som foretrekker å sove på ryggen trenger derimot ikke så mye putehøyde under hodet. En høy og hard pute i ryggleie vil da kunne gi en uheldig knekk i nakken. Jeg anbefaler ofte mine pasienter å ha to puter som de kan bytte på å bruke, alt etter liggestilling. Det har jeg selv hatt i mange år, sier Sørensen

Flere velger lang dyne

Norges største dyneprodusent, Mascot Høies, har de siste årene merket økt etterspørsel etter lange dyner. Og årsaken er definitivt ikke at vi som befolkning plutselig har blitt så mye høyere.

Norske vernepliktige har i dag en gjennomsnittshøyde på 179,7 centimeter , og den høyden har vært temmelig stabil de siste 30 årene.

- Folk har rett og slett begynt å skjønne sammenhengen mellom dynelengde, sovestilling og velvære. En tredjedel av dynene vi produserer hos oss i dag har 2,20-lengde, opplyser Ingrid Bigset ved Mascot Høies ordrekontor på Ørland i Sør-Trøndelag.

I fjor leverte bedriften nærmere 370.000 dyner til det norske markedet.

1,70 som skille

Bigset er enig i at 1,70 meter er et greit skille: Er du under 1,70 meter høy kan du klare deg med standard dynelengde på to meter. Er du 1,70 meter høy eller mer, bør du opp til 2,20-dyne.

Det tror hun butikkansatte er blitt flinkere til å informere kundene om når de er på dynejakt.

- I et land der mange av oss sover med åpent vindu, blir det kaldt hvis stortåa blir liggende utenfor dynen. Da sover vi ikke godt. Mange av oss foretrekker å ha føttene i “fotbukt”, og da må dynen være lang nok, sier hun.

Les også:

Sovestillingen avslører forholdet

Den ultimate soveguiden

Personvernpolicy