Sky fjellkatter fjernet fra rødliste etter tellefeil

Se disse oppsiktsvekkende opptakene som lar oss komme tett innpå sky og sjeldne snøleoparder.

Intens og mangeårig bevaringsinnsats, samt korrigering av en estimeringsfeil, har nå medført at en av verdens mest unnvikende kattedyr tar steget ned fra truet til sårbar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 10. september kunne vi på NRK1 se sjeldne og tidvis svært intime bilder av sky snøleoparder i den britiske naturdokumentarserien «Planeten vår II». Det mellomstore kattedyret er tilpasset et liv i store høyder, og skyheten gjør at ytterst få mennesker har sett den i vill tilstand.

Sekvensen med de sky snøleopardene var vanskelige å filme, men samtidig er ting blitt enklere enn tilfellet var for ti år siden.

– Da vi filmet kattene til den første serien, satt det en kameramann i skjul i månedsvis oppi fjellene. Men i dag har teknologien utviklet seg enormt. Du kan sette opp eksterne, fjernstyrte kameraer i fjellsiden og samtidig sikre opptak av 4K-kvalitet, fortalte produsent Elisabeth White til ABC Nyheter i et tidligere intervju.

Se også: Følg norsk natur direkte på Zooom.no

Fra Russland til Afghanistan

Fakta om snøleopard

  • Snøleoparden er normalt solitær og mest aktiv i skumringen og grålysningen
  • Kan nedlegge byttedyr som er tre ganger så store som den selv
  • Hanner er betydelig (cirka 30 prosent) større enn hunner. Vekten ligger normalt på omkring 35–55 kg
  • Kroppslengden fra snutespiss til halerot er cirka 100–130 cm. Halen kommer i tillegg og er rikt behåret og måler normalt cirka 85-105 cm, noe som gjør snøleopardens hale til den lengste blant alle kattedyr (størrelse tatt i betraktning)
  • Skulderhøyden er normalt cirka 55–65 cm
  • Man vet ikke nok om levetiden til snøleopard i vill tilstand, men det er antatt at den kan leve til den blir omkring 15–18 år. I fangenskap kan den leve til den blir omkring 21 år

Snøleopardene har inntil nå hatt fast plass på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste som en truet art og har i likhet med blant annet pandaen tjent som et av de fremste symbolene på verdens truede dyrearter. Nå melder IUCN at arten har tatt et steg ned fra «truet» til «sårbar».

«De er fremdeles i fare for utryddelse, men bevaringsarbeidet ser ut til å bremse nedgangen for den hemmelighetsfulle arten», skriver organisasjonen på sine nettsider.

De rundt 4.000 voksne snøleopardene som lever i det fri, holder til i kalde og snørike fjellkjeder som Himalaya og Hindu Kush, fra Russland og Mongolia i nord til Kina, Tibet og Afghanistan i sør. I tillegg finnes det rundt 600 snøleoparder i fangenskap.

Les også: Slangemareritt på stranden

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Snøleopard-mamma forsøker å beskytte sin egen unge i Himalaya

Vil fortsatt minke ti prosent

Slik tilfellet er for så mange andre dyrearter som er utstyrt med flott og tykk pels, er det først og fremst krypskyting som har gjort store innhogg i snøleopard-bestanden. I tillegg synker byttedyrbestanden som følge av klimaendringer, i tillegg til at dyrene lever over så spredte avstander at det gjør det vanskelig for voksne katter å finne hverandre for å bringe arten videre.

IUCN anslår at snøleopardpopulasjonen vil fortsette å minke med minst ti prosent i løpet av de neste tre generasjoner, eller cirka 23 år. Samtidig skjer dette langt saktere enn tidligere estimater, noe IUCN begrunner med innsatsen for å bevare det vakre rovdyret.

Men realiteten er at snøleoparden skulle vært oppført som sårbar tilbake i 2008.

Les også: Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Ikke-ekte endring

Da det sist ble gjort et anslag av estimatene for den totale bestanden, i 2008, ble det benyttet et lavere estimat enn det som faktisk var sant.

IUCN antyder i sin forklaring at feilen skyldes det reviderte estimatet av antall voksne snøleoparder, kombinert med ny informasjon. Endringen fra truet til sårbar er derfor en ikke-ekte endring, mener IUCN.

Det til tross, en rekke naturverngrupper roser oppgraderingen som et tegn på at bevaringsprogrammer fungerer, og at det betyr at vi forhåpentligvis får gleden av å se flere glimt av de strålende kattene i årene som kommer.

VIDEO: Turister møtte sjelden leopard i skogen

Les også:

– Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

Fant livsfarlig komodovaran på badet

Tett på naturens egen «klatremus»

Filmet dødskamp mellom flaggermus og skorpion

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden