Jakter på ny norsk mygg

Hvor mange arter stikkmygg finnes det egentlig i Norge? Det er registrert 39, men forskerne tror det kan være mange flere potensielle smittespredere.
Hvor mange arter stikkmygg finnes det egentlig i Norge? Det er registrert 39, men forskerne tror det kan være mange flere potensielle smittespredere. Foto: Kai Jensen / NTB Tema

Det er et myggsterium hvor mange arter stikkende mygg som finnes i Norge. Nå starter forskerne jakten på nye arter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag mangler det oppdatert kunnskap om myggartene her til lands, og man regner med mørketall.

I Norge er det for eksempel registrert 11 færre mygg-arter enn i Sverige.

– Vi regner med at flere av disse artene også finnes i Norge, sier Sondre Dahle, biolog i Norsk institutt for naturforskning (NINA), i en melding på hjemmesidene.

Dette er blant annet nødvendig fordi flere av de stikkende artene overfører virus-sykdommer. Og med stigende temperaturer globalt, har nye arter funnet veien til Europa. I verden finnes det 3.500 ulike arter.

Les også: Forbausende fakta om mygg

I Sør-Europa har for eksempel tiger-mygg som kan overføre det fryktede zikaviruset, etablert seg. Tidligere var denne arten ukjent på «vår» verdensdel.

– Varmere klima gjør at arter av mygg etablerer seg i nye områder. Økt reiseaktivitet, handel, dyr som forflytter seg og moderne landbruk er andre faktorer som bidrar til at vektorbårne sykdommer sprer seg i verden, sier Dahle.

Les også: WHO støtter nye metoder i kampen mot zikaviruset

Denne uken er flere av Europas fremste myggeksperter samlet til konferanse i Trondheim. Til høsten starter NINA innsamling av stikkmygg, blant annet for å finne den nordlige grensen for enkelte europeiske mygg.

Personvernpolicy