Meny

Dette betyr røykdykkernes mystiske kode på dørene

Røykdykkere fra Sagene brannstasjon skrev en kode på dørene da de rykket ut til en brann i en boligblokk i Oslo. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brant i blokka, og røyken lå tett i oppgangen. Likevel prioriterte ikke brannvesenet å få folk i leilighetene ut. Her er forklaringen.

Da det brant i en boligblokk fredag på Grefsen i Oslo 23. juni, hadde brannvesenet viktigere ting å gjøre enn å hente ut folk av leilighetene sine.

«Brannen herjer i oppgangen. Bak dørene er flere familier innesperret. Men røykdykkerne redder dem ikke ut. I stedet skriver de noen mystiske tegn på dørene, og går videre.», skriver Oslo brann- og redningsetat (OBRE) på sine Facebook-sider.

«Koden «v 32», som røykdykkerne har skrevet med fettstift på dørene, betyr rett og slett dette: «Røykdykkere fra dykkerbil 3-2 på Sagene brannstasjon har vært her og kontrollert, innenfor denne døra er det folk men de har det bra og trenger ikke evakueres enda». (Les hele innlegget nederst i saken)

De som befant seg i røykfrie leiligheter eller i frisk luft på balkongene sine, var nemlig ikke i noen umiddelbar fare. Derfor prioriterte brannvesenet å få ut de som befant seg i røyken, og å slukke brannen.

Les også: Aske kan være brannfarlig i flere døgn

Folk bør være redd røyken

Freddy Høynes (tvenstre) ledet brannvesenets innsats under brannen på Grefsen tidligere i sommer. Jørgen Lie (høyre) var en av flere utrykningsledere som var i innsats. Totalt var åtte brannbiler i aksjon i løpet av den første fasen. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Da beboerne oppdaget at det brant i blokka, forsøkte mange å ta seg ut av leilighetene. Da OBRE kom frem til brannen på Grefsen, var det et titalls mennesker i den røykfylte oppgangen.

– Det er veldig mange som instinktivt er redde for ild. Jeg skulle ønske folk var like redde for røyken, sier informasjonssjef i OBRE Lars Magne Hovtun til ABC Nyheter.

Brannvesenet oppfordrer folk til å holde seg der de er og å vente på hjelp derom det ikke brenner eller er røyk i din egen leilighet.

– Røyken må betraktes som en fysisk hindring. Du kan ikke gå gjennom røyken. Hvis du går ut døren din og ser røyk, så må du snu og gå tilbake.

Les også: Her er brannfarene du ikke tenker over

Vet ikke hvor farlig det er

Det er nemlig røyken som tar flest liv og er farlig når det brenner, og de aller fleste som dør av brann i Oslo, dør av røyken, ifølge Hovtun.

I brannrøyk kan det være både karbonmonoksid og cyanid (blåsyre) som gjør røyken livsfarlig.

– Vi opplever ofte at folk ikke vet hvor farlig røyk er, og at de har gått ut i en røykfylt oppgang. Da er det mer kritisk å få disse ut av røyken enn det er å slukke brannen. Hvis det er mange i oppgangen, vil den første brannbilen som kommer fram være opptatt med å få ut folk fra oppgangen, så må brannen bare få lov til å brenne til det kommer flere brannbiler, sier Hovtun.

Brannvesenet vil alltid prioritere å redde folk fra røyken før de slukker brannen. De som fortsatt er i leilighetene sine, blir først evakuert når røyken er luftet ut dersom det ikke er umiddelbar spredningsfare.

Hovtun er tydelig på at hvis brannalarmen går og du ser røyk i oppgangen når du åpner døra, må du gå tilbake til leiligheten din. Så må du si fra til brannvesenet at du er der, enten ved å ringe 110 eller ved å gå til vinduet og påkalle oppmerksomheten til brannmenn utenfor.

Les også: Dette må du huske på når tordenværet kommer

Folk er opptatt av brannsikkerhet

Facebook-innlegget er delt nesten 4500 ganger, og nesten en million har sett det.

– Vi ser at folk er mer bevisst på brann etter London-brannen, og det er veldig bra. De som har et bevisst forhold til brannsikkerhet er ofte veldig trygge, sier Hovtun.

Han sier det er tre viktige ting du kan gjøre for å være brannsikker.

– Vit at du ikke skal rømme gjennom røyk og installer røykvarsler og komfyrvakt. Da kan du slappe godt av og vite at du har et godt utgangspunkt, sier Hovtun.

Les også:

Brann-inferno i boligblokk i London

Kun halve Oslo kan nødnummeret til brannvesenet

Så raskt reagerer brannvesenet når noen drukner

Populært