Brann-inferno i boligblokk i London

Se video av den voldsomme brannens herjinger i vinduet over.

Årsaken til brannen i Grenfell Tower i London er ikke klar, men det sås nå tvil om bygningsfirmaet som rehabiliterte boligblokka, fulgte brannforskriftene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv mennesker er så lagt bekreftet døde, men tallet fryktes å stige. Det bodde opp mot 600 mennesker i blokka, og mange av dem lå og sov da brannen startet natt til onsdag.

68 er innlagt på sykehus og tilstanden er kritisk for 18 av dem. Hvor mange som er savnet, har ikke politiet oversikt over ennå.

Årsaken til brannen er ennå ikke kjent. Den kommunale boligblokka var gjennom en omfattende rehabilitering i fjor, men ifølge bransjebladet Inside Housing er det uklart om rehabiliteringsarbeidet ble gjennomført på korrekt måte.

Har liste over savnede

Bladet viser til at brannhemmende strukturer ble midlertidig fjernet under rehabiliteringen. Dette er innretninger som skal hindre brann fra å spre seg fra en etasje til en annen.

Planen var å erstatte de brannhemmende innretningene, men det er uklart om det skjedde, skriver The Guardian.

En representant for de lokale myndighetene, som ønsker å være anonym, sier til Daily Mail at han tror at «ingen som bodde i de tre øverste etasjene overlevde».

– Vi har en liste på savnede personer – det er så mange. Det er kanskje mer enn 50, muligens hundrevis, sier han.

Aktuelt: Beboere hørte ingen brannalarm

– Hoppet ut av vinduer

Beboere var fanget av flammer og røyk i den høye boligblokken. Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Flere øyenvitner har fortalt om desperate mennesker som hoppet ut av brennende og røykfylte leiligheter. Hadil Alamily sier hun så en mann som signaliserte SOS med en lommelykt fra en av de øverste etasjene.

– Han ropte hjelp, hjelp, hjelp, men ingen hjalp ham. Han kastet en madrass ut av vinduet. Han sto bokstavelig talt i flammer og hoppet, sier Alamily

En kvinne ved navn Tamara forteller om flere som kastet barna sine ut av vinduer i det brennende bygget.

– De ropte redd barna mine, sier hun til BBC.

Andre skal ha knytt sammen laken og forsøkt å klatre ned langs siden av bygget.

Barn ble kastet ut og overlevde

Flere barn overlevde å bli sluppet ned fra den brennende bygningen i London, ifølge øyenvitner. En baby skal ha blitt tatt imot av en mann på bakken.

Babyen ble sluppet ned fra et vindu i 10. eller 11. etasje av moren sin, forteller en kvinne til nyhetsbyrået Press Association (PA). En mann løp fram og tok imot barnet.

En gutt på rundt fem år skal ha blitt sluppet av moren sin fra et vindu i sjette eller sjuende etasje.

– En kvinne kastet faktisk sønnen sin ut av vinduet. Jeg tror han er OK. Jeg tror han bare kan ha fått noen beinbrudd og skrubbsår, sier en beboer med fornavnet Zara til radiostasjonen LBC, ifølge avisa The Guardian.

Aktuelt: Dramatiske øyevitneskildringer fra London-brannen

Se video med brannsjefen under. Artikkelen fortsetter under videoen.

Mangler sidestykke

Brannsjef Dany Cotton beskriver brannen i boligblokken som en hendelse uten sidestykke. I løpet av sine 29 år i brannvesenet i London har hun aldri opplevd en lignende brannkatastrofe.

Minst 40 brannbiler og 20 ambulanser rykket ut til blokken, og overlevende og evakuerte ble samlet i kirker og samfunnshus i nærheten.

Flere overlevende har fortalt at det ikke ble utløst noen brannalarm for hele bygningen. Noen hørte naboenes røykvarslere, mens andre oppdaget brannen på grunn av bråk utenfra.

En beboerforening har tidligere varslet om stor brannfare både i Grenfell Tower og andre kommunale bygninger i bydelen.

– Bare en katastrofal hendelse vil avdekke hvor udugelig vår utleier er, skrev organisasjonen Grenfell Action Group i november i fjor.

Varslet om dårlig brannsikkerhet

Beboere i Grenfell-blokka i London har i årevis advart om dårlig brannsikkerhet i de kommunale boligene. I fjor varslet en beboerforening om livsfarlige forhold.

– Bare en katastrofal hendelse vil avdekke hvor udugelig vår utleier er, skrev organisasjonen Grenfell Action Group i november i fjor.

Foto: Toby Melville / Reuters
Foto: Toby Melville / Reuters

I januar 2013 advarte foreningen om at byutviklingsplanene for området ville gjøre det vanskelig for brannbiler å komme til.

Nettavisen Metro og flere andre britiske medier har hentet fram gruppas blogg etter at blokka ble rammet av en katastrofal brann natt til onsdag.

– Alle våre advarsler falt for døve ører og vi forutså at en katastrofe som denne var uunngåelig og bare et spørsmål om tid, heter det på bloggen onsdag.

Bygget ble reist på 1970-tallet og har nylig fått ny utvendig kledning og nye vinduer.

Tror boligblokken er feilkonstruert

Branneksperter spør seg hvordan brannen i blokken i London kunne spre seg så raskt. Feil materialer og manglende brannskiller kan ha bidratt til katastrofen.

– Det må være noe i bygningens konstruksjon som gjør at ilden kunne spre seg videre til fasaden, sier branningeniør Ib Bertelsen i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

– Det har vi sett før i branner, for eksempel i Dubai og Kina, sier han.

– Det kan være noe med måten det er bygd på. Det kan være manglende skiller, eller at den er etterisolert med dårlig isoleringsmateriale og at man ikke har laget brannskiller eller sikret mot brannsmitte, sier Bertelsen.

En av beboerne i blokken, som består av 120 kommunale leiligheter, tror også at nytt isolasjonsmateriale kan ha bidratt til at brannen spredte seg svært raskt.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg tror at plasten de kledde utsiden med, fikk brannen til å spre seg fort. Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer og all plasten boblet og sprakk, forteller Ahmed Chellat til The Guardian.

Konstruksjonen avgjør nå hvor stor risiko det nå er for at hele boligblokken vil rase samen, sier Bertelsen.

– Dette blir de nå nødt til å overveie før de sender folk inn i bygningen, sier Bertelsen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er bygningen fra 1974. Meldingen om brannen kom rundt klokken 1.15 natt til onsdag.

Brannen i London

* Brannen i Grenfell Tower i North Kensington i London ble meldt klokka 0.54 natt til onsdag lokal tid.

* Det er 120 kommunale leiligheter i den 24 etasjer høye boligblokken.

* Mesteparten av boligblokken så ut til å være fullstendig utbrent onsdag morgen.

* Brannvesenet har bekreftet at mennesker er omkommet, men antallet er foreløpig ikke kjent. Over 50 mennesker er fraktet til sykehus.

* Overlevende forteller at det ikke ble utløst noen brannalarm for hele bygningen. Beboere har tidligere advart om stor brannfare i de kommunale boligene i bydelen.

(Kilder: The Guardian, BBC, AP, NTB)

Personvernpolicy