Politimann fersket av sitt eget kamera – plantet dop på åsted

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Baltimore rammet av en skandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyeblikket en politimann i Baltimore tilsynelatende planter dop på et åsted som var under politiransakelse, ble fanget opp på politimannens eget kroppskamera.

Videoen er frigitt av de offentlige forsvarerne i Baltimore og viser betjent Richard Pinheiro som angivelig legger ned en pose med narkotika inn i en tom hermetikk-boks på en eiendom. Deretter gikk han og kollegaene tilbake til politibilen for å skru på kroppskameraet. Så sier han at han skal undersøke bakgården og «finner» posen.

– Vi tar slike beskyldninger svært alvorlig og derfor har vi startet en intern etterforskning for å komme til bunns i saken, sier talsmann for politiet; T. J. Smith i en uttalelse.

Les også: Amerikansk politi skjøt australsk kvinne som ringte etter hjelp

Feilaktig fengslet siden januar

Politikameraene i Baltimore tar opp de siste 30 sekundene før kameraet skrus på, men dette opptaket er uten lyd. De offentlige forsvarerne i byen friga videoen til pressen for å få mannen, som ble arrestert for dop-beslaget frikjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen har sittet fengslet siden januar, med en kausjon på 50.000 dollar han ikke har vært i stand til å betale, ifølge forsvarer Deborah Levi.

Forsvareren raser mot påtalemyndigheten i Baltimore etter at de har kalt inn politimannen til å vitne i en annen sak, selv etter at de ble kjent med videoopptaket.

– Du kan ikke kjøre en sak med denne fyren og ikke si det til noen, sier hun til The Baltimore Sun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De melder at politimannen er kalt inn til å vitne i til sammen 53 aktive saker og ikke lenger kan regnes som et troverdig vitne i noen av sakene. I tillegg er de to andre politimennene i videoen også innkalt som vitner i flere saker.

Les også: FN: Kroppskameraer fører til mindre politivold

Urovekkende

Melba Saunders ved påtalemyndighetens kontor sier opptaket er urovekkende og at de umiddelbart droppet saken mot mannen som var arrestert for narkotikabeslaget. I tillegg varslet de politimannens overordnede da de ble kjent med opptaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsadvokatene mener det ikke lenger bør være mulig for byens politibetjenter å manuelt skru av kameraene når de selv ønsker.

– Vi har lenge støttet bruken av kroppskamera på politibetjenter for å hjelpe til å avsløre uønsket fremferd, men slike opptak blir meningsløse dersom påtalemyndigheten fortsetter å stole på disse betjentene, spesielt dersom de gjør det uten å avsløre deres dårlige fremferd., påpeker Levi.

De forventer at påtalemyndigheten tar en klarere standpunkt på hvorvidt de ønsker å fortsatt rettsforfølge de 53 sakene, politimannen er involvert i.

Les også: Politimann slo kvinne i ansiktet under arrestasjon