Meny

Politimann fersket av sitt eget kamera – plantet dop på åsted

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Baltimore rammet av en skandale.

Øyeblikket en politimann i Baltimore tilsynelatende planter dop på et åsted som var under politiransakelse, ble fanget opp på politimannens eget kroppskamera.

Videoen er frigitt av de offentlige forsvarerne i Baltimore og viser betjent Richard Pinheiro som angivelig legger ned en pose med narkotika inn i en tom hermetikk-boks på en eiendom. Deretter gikk han og kollegaene tilbake til politibilen for å skru på kroppskameraet. Så sier han at han skal undersøke bakgården og «finner» posen.

– Vi tar slike beskyldninger svært alvorlig og derfor har vi startet en intern etterforskning for å komme til bunns i saken, sier talsmann for politiet; T. J. Smith i en uttalelse.

Les også:   Amerikansk politi skjøt australsk kvinne som ringte etter hjelp

Feilaktig fengslet siden januar

Politikameraene i Baltimore tar opp de siste 30 sekundene før kameraet skrus på, men dette opptaket er uten lyd. De offentlige forsvarerne i byen friga videoen til pressen for å få mannen, som ble arrestert for dop-beslaget frikjent. 

Mannen har sittet fengslet siden januar, med en kausjon på 50.000 dollar han ikke har vært i stand til å betale, ifølge forsvarer Deborah Levi.

Forsvareren raser mot påtalemyndigheten i Baltimore etter at de har kalt inn politimannen til å vitne i en annen sak, selv etter at de ble kjent med videoopptaket.

– Du kan ikke kjøre en sak med denne fyren og ikke si det til noen, sier hun til The Baltimore Sun

De melder at politimannen er kalt inn til å vitne i til sammen 53 aktive saker og ikke lenger kan regnes som et troverdig vitne i noen av sakene. I tillegg er de to andre politimennene i videoen også innkalt som vitner i flere saker.

Les også:   FN: Kroppskameraer fører til mindre politivold

Urovekkende

Melba Saunders ved påtalemyndighetens kontor sier opptaket er urovekkende og at de umiddelbart droppet saken mot mannen som var arrestert for narkotikabeslaget. I tillegg varslet de politimannens overordnede da de ble kjent med opptaket.

Forsvarsadvokatene mener det ikke lenger bør være mulig for byens politibetjenter å manuelt skru av kameraene når de selv ønsker.

– Vi har lenge støttet bruken av kroppskamera på politibetjenter for å hjelpe til å avsløre uønsket fremferd, men slike opptak blir meningsløse dersom påtalemyndigheten fortsetter å stole på disse betjentene, spesielt dersom de gjør det uten å avsløre deres dårlige fremferd., påpeker Levi.

De forventer at påtalemyndigheten tar en klarere standpunkt på hvorvidt de ønsker å fortsatt rettsforfølge de 53 sakene, politimannen er involvert i.

Les også:   Politimann slo kvinne i ansiktet under arrestasjon

Populært