Senterpartiets landsmøte:Sandra Borch har bilde av Jan Tore Sanner på badet

STERKE SP-TALL: Sandra Borch ser ut til å havne på Stortinget til høsten.
STERKE SP-TALL: Sandra Borch ser ut til å havne på Stortinget til høsten. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nå rykker tromsjenta Sandra Borch inn på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRONDHEIM (ABC Nyheter): Sandra Borch ble kjent som svært profilert leder av Senterungdommen og sitter nå i Troms fylkesting for Senterpartiet. Etter høstens valg ser hun ut til å seile inn på Stortinget, der Sp ikke har noen representant fra verken Troms eller Finnmark nå.

For i de tre nordligste fylkene viser en meningsmåling sensasjonell oppslutning om partiet. En måling gjennomført av InFact på oppdrag av partiet forut for landsmøtet som pågår denne helga, viser hele 18,8 prosents oppslutning samlet i Nordland, Troms og Finnmark.

Og nå tar Sandra Borch i bruk en spesiell metode for å holde seg i skikkelig kamphumør i den lange valgkampen.

– Jeg har hengt opp bilde av Jan Tore Sanner på badet, sånn at jeg hver dag skal bli innstilt på kamp mot sentraliseringen, fortalte hun landsmøtet.

Ideen har hun fått fra Petter Northug, som har hengt opp bilde av konkurrenter før konkurranser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra skittentøyvask til skamros

En enkelt måling sier ikke alt. Men i en måling i januar bestilt av avisa Nordlys for Troms, gir Sp 12,8 prosent.

–Hva kan det komme av at meningsmålinger i nord ser ut til å gi dere enda høyere uttelling enn lenger sør?

–Regjeringens sentraliseringstiltak slår enda hardere ut i nord med de avstandene vi har der, sier Borch til ABC Nyheter.

–Enkeltsaker i nord folk er veldig opptatt av, er bevaring av flybasen på Andøya, som regjeringen og Ap vil legge ned, og helikoptbasen i Bardufoss, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borch kan ikke få fullrost partiets representant i Stortingets utenriks- og forsvarkomité, Liv Signe Navarsete, nok for innsatsen hun gjør for å berge disse to basene.

Rosen sier sitt om det harmoniske klimaet som hersker innad i Sp for tiden. I 2012 røk de to opp i en bitter, offentlig konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Snakket ut, men ble ikke forsonet

– Baser viktig for folk og forsvar

– Liv Signe og Marit (parlamentarisk leder Marit Arnstad, journ. anm) skal ha all mulig skryt for det de har gjort for flybasen på Andøya, sier Sandra Borch nå.

Hun forteller at Liv Signe fremmet torsdag fremmet forslag på Stortinget om å bevare basen på helikopterbasen på Bardufoss.

–For det første investert mange millioner kroner. I tillegg til at forsvaret trenger basen, trenger befolkningen den beredskapen Bell-helikoptrene der gir. I mange tilfeller snakk om liv eller død. Værforholdene gjør at det ikke alltid er bare for vanlige ambulansehelikoptre å komme til ved skred- eller andre ulykker, sier hun.

Les også: Høyre mener forsvarskritikken er for snever

Vil kjempe mot Sandberg og Dale

Sandra Borch tror også at forslaget fiskeriminister Per Sandberg (Frp) nylig la fram om å la et par store rederier slippe plikten til å levere torsk til land, mot å avgi 20 prosent av kvotene, vil få flere til å stemme på Senterpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det er hun og partiet ihuga motstandere av.

– Vi og landsdelen skal eie ressursene. Det er ikke sånn at de største selskapene skal kunne overta ressursene og sende dem sørover, sier Borch til ABC Nyheter.

Hun er opptatt også av landbruket i nord.

– Jeg håper KrF og V ser utfordringen med å selge melkekvotene ut av landsdelen, og forhindrer at det blir vedtatt i Stortinget, sier hun om ett av forslagene i regjeringens stortingsmelding om ny jordbrukspolitikk.

– Der også har vi en viktig rolle i Sp, sier Sandra Borch.

Les også: – Regjeringens jordbruksmelding bryter med regjeringens egen erklæring