– De må overgi seg, eller dø

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister med brutal beskjed til IS-krigere. Tirsdag meldes det at irakiske spesialstyrker skal ha tatt kontroll over den statlige TV-bygningen øst i Mosul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en talsmann for spesialstyrken, general Sami al-Aridi, møter soldatene kraftig motstand fra IS i området, men kjemper seg nå videre inn mot sentrum av byen.

Den irakiske offensiven mot Mosul, som har vært kontrollert av IS siden juni 2014, ble innledet 17. oktober. Først tirsdag krysset spesialstyrkene bygrensa.

Irakiske regjeringsstyrker, støttet av allierte militsgrupper og vestlige militærrådgivere og fly, innledet 17. oktober en storoffensiv for å drive IS ut av Ninawa-provinsen og storbyen Mosul.

Nå kommer Iraks statsminister Haider al-Abadi med en klar beskjed til IS-krigere som oppholder seg i den irakiske storbyen.

– De må overgi seg, eller dø, sier al-Abadi til en irakisk TV-kanal.

Les også: – Overraskende om de går inn i Mosul nå

– Vil hugge av hoder

Han forteller at regjeringsstyrkene prøver å forhindre at IS kan flykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil stenge dem, og de vil ikke ha noen steder å flykte. Om Gud vil kommer vi til å hugge av slangenes hoder, sier statsministeren.

Den amerikanskledede koalisjonen innledet tirsdag et flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali, en forstad til Mosul, samtidig som kampene på bakken har tiltatt i styrke.

Hvis styrkene klarer å innta Gogjali og skaffe kontroll over landsbyen, som også fungerer som en forstad til Mosul, vil det være første gang på over to år at irakiske soldater har tatt steget inn ibyen etter at de ble drevet ut av byen av IS i juni 2014.

Les også: – IS er sjanseløse i Mosul

Vil ta over byen

Anslagsvis 30.000 soldater er gruppert langs de tre hovedfrontene, nord, øst og sør for byen, alle ligger øst for elva Tigris, som renner gjennom byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CNN og flere andre utenlandske medier skal så mange som 100.000 soldater ha omringet Mosul, men ikke alle skal delta i selve angrepet på byen, men sikre områdene som er frigjorte og stenge fluktveier for IS-krigere fra byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i Mosul østfra, men møtte kraftig motstand fra IS.

Les også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Møter kraftig motstand

En fransk soldat ved Qayyarah-basen sør for Mosul 31. oktober 2016 Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP
En fransk soldat ved Qayyarah-basen sør for Mosul 31. oktober 2016 Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP

Irakiske talsmenn hevdet alt mandag at spesialstyrker hadde gått inn i den IS-kontrollerte byen, noe som ikke var tilfelle. Ifølge BBC tok de irakiske styrkene seg først inn i utkanten av Mosul tirsdag og ble møtt med kraftig IS-beskytning.

– Det blir skutt med håndvåpen og avfyrt rakettdrevne granater mot dem, rapporterer BBCs journalist som reiser sammen med de irakiske spesialstyrkene.

– De møter mye hardere motstand enn vi har sett de siste dagene, rapporterer han videre.

Les også: Tyrkia angriper IS med artilleri utenfor Mosul

Panserdivisjon

De irakiske spesialstyrkenes oppgave er å rydde vei for en panserdivisjon fra den irakiske hæren, men denne befant seg tirsdag fortsatt rundt 5 kilometer fra bygrensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre enheter fra regjeringshæren samt kurdisk milits nærmer seg samtidig fra sør og nord, mens sjiamuslimsk milits forsøker å ta kontroll over områdene vest for byen.

Les også: Kilde til CNN: IS har drept 284 sivile i Mosul

Lider tap

Ifølge en talskvinne FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, drepte IS i helgen 40 irakiske regjeringssoldater i Mosul-området og dumpet likene av dem i elva Tigris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS skal i morgentimene mandag også ha flyttet rundt 25.000 sivile fra Hammam al-Alil, som ligger sør for Mosul.

De sivile ble transportert i lastebiler og minibusser nordover og skulle trolig fraktes til Mosul for å brukes som levende skjold, sier Shamdasani.

Les også: Danske F-16-fly deltar i Mosul-offensiven

Flyangrep

Noen av kjøretøyene nådde fram til Abusaif, rundt 15 kilometer nord for Hammam al-Alil, mens andre ble tvunget til å snu av irakiske og vestlige fly.

Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte mandag morgen også flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali, en forstad rett øst for Mosul, for å rydde vei for de irakiske styrkenes framrykking.