IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Internt fordrevne mennesker venter på bistand utenfor et mottakssenter i Qayyara, sør for Mosul, tirsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix
Internt fordrevne mennesker venter på bistand utenfor et mottakssenter i Qayyara, sør for Mosul, tirsdag. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

IS skal ha gått fra dør til dør i landsbyer og truet med seg folk de kan bruke som menneskelige skjold i den irakiske byen Mosul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner beskriver kaos i landsbyer der hundrevis av mennesker skal ha blitt beordret ut av hjemmene sine og kjørt nordover mot Mosul.

– IS truet oss med våpen og sa at hvis vi ikke kom, var vi vantro, sier Ahmed Bilal Harish fra landsbyen al-Shura til nyhetsbyrået AP onsdag. Hans familie klarte å rømme fra IS under kaoset som oppsto under luftangrep.

Les også: Kilde til CNN: IS har drept 284 sivile i Mosul

– Flykte eller bli drep

– Vi hadde to valg, enten bli drept av IS eller dø underveis, så vi løp, sier han. Familien oppholder seg nå i en leir for intern fordrevne.

Også andre forteller at de ble tvangsflyttet i løpet av forrige helg. Familier fikk kun minutter til å gjøre seg klare, flere er kommet bort fra slektninger og én døde av hjerteinfarkt på veien.

– Disse små landsbyene er ubetydelige for IS. Mosul er mye viktigere, og de ønsker ikke å kaste bort energi, sier Alaa Mehsin, brigader i den irakiske hæren.

Les også: – IS er helt desperate nå

Sivile på flukt

Ifølge en talsmann for de irakiske sikkerhetsstyrkene, generalmajor Haider Fadhil, er rundt 1.000 sivile de siste dagene flyttet fra landsbyer som Tob Zawa til leire i Khazer-regionen.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at nærmere 9.000 sivile er drevet fra hjemmene sine siden de irakiske styrkene og deres allierte innledet offensiven mot Mosul 17. oktober.

Personvernpolicy