Jenter fanget av Boko Haram vil ikke slippes fri

Noen av jentene som nylig ble satt fri fra Boko Harams fangenskap, møtte like etter Nigerias visepresident Yemi Osinbajo i hovedstaden Abuja. Foto: Reuters / NTB scanpix
Noen av jentene som nylig ble satt fri fra Boko Harams fangenskap, møtte like etter Nigerias visepresident Yemi Osinbajo i hovedstaden Abuja. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigerianske myndigheter forhandler med Boko Haram om å frigjøre skolejenter som ble bortført for to år siden, men flere enn 100 av dem vil ikke forlate opprørsgruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ufrivillige jentene kan ha blitt radikalisert av Boko Haram eller skammer seg for å vende hjem fordi de ble tvunget til å gifte seg med ekstremister og har i dag barn, sier Pogu Bitrus, leder av Chiboks eldreråd.

Totalt 276 jenter ble bortført av den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen fra en skole i Chibok i den nigerianske delstaten Borno i 2014. Minst seks skal ha dødd i fangenskap, og flere har rømt på egen hånd.

– Alle de som har klart å rømme har blitt tvunget til å forlate Chibok fordi de har fått merkelappen «Boko Haram-koner» og blir hånet, sier Bitrus. Minst 20 av dem går nå på skole i USA. Han mener at de 21 jentene som nylig ble satt fri, også bør få utdanning i utlandet fordi de trolig vil bli stigmatisert i Nigeria.

– Selv de som er misbrukt av Boko Haram, vil bli stilt i et dårlig lys, sier han.

Les også: Skolejenter forteller om livet i Boko Harams fangenskap