Gir Hellas tre måneders frist i flyktningekrisa:EU truer Hellas med å sende overnasjonale grensesoldater

FLYKTNINGER, HELLAS OG EU: Disse 283 migrantene som strandet på den øde øya Pasas 20. januar, er blant om lag 47.000 som ankom til Hellas i januar.
FLYKTNINGER, HELLAS OG EU: Disse 283 migrantene som strandet på den øde øya Pasas 20. januar, er blant om lag 47.000 som ankom til Hellas i januar. Foto: Petros Giannakouris / Ap/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lutfattige Hellas, som tok imot 880.000 illegale migranter i 2015, får kjeft i ny EU-rapport for ikke å være flink nok til å registrere dem. Selv har EU klart å omplassere 414 av lovede 160.000 flyktninger fra Hellas og Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Schengenavtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

Schengen-landene kan innføre grensekontroll i opptil to år, og EU vil vurdere å utplassere utenlandske grensestyrker i Hellas.

Det er følgene hvis ikke Hellas innen tre måneder får skikk på sin registrering og lagring av fingeravtrykk av migrantene, som hovedsakelig kommer sjøveien til greske øyer nær Tyrkia.

Vi snakker om et land som i 2015 opplevde 880.000 tilfeller av det Frontex omtaler som «illegale grensekryssinger» - samtidig som EU og Det internasjonale pengefondet IMF har pålagt staten strenge kutt i sine utgifter.

Frontex er det internasjonale organet som vokter Schengenavtalens yttergrenser, slik at man kan opprettholde fri bevegelse av personer innad i landene som er med.

Les også: – Migrantkrisen kan ødelegge EU

EU krever det Ungarn ble hudflettet for

Den dårlig skjulte trusselen kommer i en rapport EU-kommisjonen gikk ut med onsdag, om hvordan Hellas oppfyller sine plikter som deltaker i Schengensamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den konkluderer etter en uanmeldt inspeksjon på øyene Samos og Chios i november 2015, med alvorlige avvik fra Schengenavtalens krav til grensekontroll.

Budskapet er det motsatte av hva Ungarn opplevde i fjor vår.

Da strømmet et sekssifret antall flyktninger uten kontroll over deres grenser, på vei til Tyskland og andre vestlige land. Da ungarerne satte opp et grensegjerde og insisterte på at alle grensekryssingene skulle skjer gjennom kontrollposter slik Schengenavtalen forlanger, ble de utsatt for raseri fra det øvrige Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: – Vi respekterer ikke verdier ved å sette opp gjerde

Ti ganger norske panikk-tall

Varselet fra EU-kommissæren for migrasjon, Dimitris Avramopoulos, kommer idet flere land innen Schengensamarbeidet, inkludert de skandinaviske, allerede har innført grensekontroll.

I går meldte EUobserver at Serbia samme dag EU-rapporten ble lagt fram, stengte grensa for flyktninger fra Makedonia, som ligger mellom Hellas og Serbia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig fortsetter flyktningene i stort antall å strømme til Hellas. Bare i januar ankom ca. 47.000 til deres strender, nesten det tidobbelte av tilstrømningen over Storskog - som utløste panikk i Norge. Og januar er tradisjonelt den stilleste flyktningemåneden.

Rapporten om Hellas kommer dagen etter at Sverige kunngjorde at landet vil sende ut hele 80.000 av asylsøkerne som har kommet til landet.

Samtidig har EUs forsøk på å lette byrden for ytterlandene Hellas og Italia, ved å omplassere 160.000 flyktninger, strandet.

Bare 414 er så langt omplassert fra Hellas, skriver den greske avisa Ekathimerini.

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

Stadig færre syrere til Hellas

Grensebyrået Frontex melder nå at andelen syriske flyktninger som ankommer de greske øyene, blir lavere måned for måned.

I 2015 sto syrerne i gjennomsnitt for 56 prosent av de ankomne. I desember falt tallet til 39 prosent. Frontex antyder at dette kan ha å gjøre med falske opplysninger om opprinnelsesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frontex har økt sin tilstedeværelse i Hellas.

– Med flere Frontexmedarbeidere i tillegg til greske tjenestemenn, ser vi en forbedret undersøkelse av migrantene, noe som betyr at antall personer som klarte å oppgi falsk nasjonalitet, er redusert, sier administrerende direktør Fabrice Leggeri i en melding fra Frontex.

Les også: For hver tredje asylsøker Norge sender til EU, får vi to tilbake