Meny

EU innkaller til ekstraordinært flyktningmøte

Ifølge IOM tar mellom 1.500 og 2.000 mennesker daglig ruten gjennom Hellas, Makedonia og Serbia til Ungarn. Bildet viser flyktninger som står på den serbiske siden av grensen mot Ungarn fredag denne uken. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske ledere er dypt uenige om hvordan flyktningkrisen bør håndteres. Nå innkalles de til et ekstraordinært EU-møte for å forsøke å bli enige.

Luxembourg som har formannskapet i EU, har innkalt unionens innenriks- og justisministre til et møte 14. september.

– Møtet holdes for er å få en oversikt over situasjonen på bakken og politikken som er iverksatt, og diskutere hvilke steg som kan tas for å styrke den europeiske håndteringen av krisen, skriver landets myndigheter i en uttalelse søndag kveld.

Innkallelsen ble sendt ut samme dag som Ungarn ferdigstilte et 175 kilometer langt gjerde langs grensen til Serbia.

Ungarn får kritikk

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er svært kritisk til de ungarske myndighetenes håndtering av flyktningene.

– Med tanke på alle de menneskene som er politisk forfulgte flyktninger, må vi ha evnen til å ønske dem velkommen. Hvert eneste land må det. Tyskland, Frankrike og andre land har gjort det, men jeg finner det skandaløst at enkelte land ikke aksepterer dette grunnlaget, sier han.

– Spesielt østeuropeiske stater. De er ekstremt strenge. Ungarn er en del av Europa, som har verdier, og vi respekterer ikke disse verdiene ved å sette opp gjerder, sier Fabius.

De siste ukene har et stort antall flyktninger krysset grensen til Ungarn fra nabolandet Serbia. Fredag ble det registrert 2.822 flyktninger, litt ned fra onsdag, da det ble satt en rekord med 3.241 på én dag, ifølge ungarsk politi.

Ungarns statsminister har tidligere beskyldt vestlige EU-land for å fordele flyktningmidler på en «ydmykende måte».

Mulig EU-reform

I løpet av årets første sju måneder ankom 340.000 flyktninger og migranter EUs yttergrenser, en økning fra 123.500 i samme periode i fjor. De fleste har ankommet Europa med båt over Middelhavet.

Minst 2.500 har omkommet bare i år. Søndag ble sju døde flyktninger plukket opp utenfor kysten av Libya.

Italia, der mange av flyktningene går i land, har ved en rekke anledninger klaget over at de ikke har fått nok støtte fra sine EU-partnere til å håndtere krisen. Nå kan en endring være på vei, sier landets statsminister Matteo Renzi.

– Det vil ta flere måneder, men vi kommer til å få en felles EU-politikk på asylområdet, uttalte han i et intervju med avisen Corriere della Sera søndag.

Ifølge Renzi er det et økende antall omkomne som presser EU-landene til å finne en løsning.

– Velkommen

Frankrikes statsminister Manuel Valls sier flyktninger må ønskes velkommen til landet.

– Mennesker som flykter fra krig, forfølgelse, tortur og undertrykkelse, må ønskes velkommen, sa Valls i en tale til sine partifeller i Sosialistpartiet søndag.

Han understreket at mennesker som kommer til landet utelukkende av økonomiske årsaker, skal behandles strengt.

– Vår oppgave er å finne varige tiltak som bygger på verdiene menneskelighet, ansvar og bestemthet, uttalte han.

Les også: 17-årig flyktning døde i skudd­veks­ling i Mid­del­ha­vet

– Med tanke på alle de menneskene som er politisk forfulgte flyktninger, må vi ha evnen til å ønske dem velkommen. Hvert eneste land må det. Tyskland, Frankrike og andre land har gjort det, men jeg finner det skandaløst at enkelte land ikke aksepterer dette grunnlaget, sier Fabius søndag.

Frankrikes utenriksminister rettet så kritikken direkte mot Ungarn.

– Spesielt østeuropeiske stater. De er ekstremt strenge. Ungarn er en del av Europa, som har verdier, og vi respekterer ikke disse verdiene ved å sette opp gjerder, sier Laurent Fabius.

Les også: Norge får ros for redningsarbeidet i Middelhavet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus