Venstre vil ha omkamp om asylinstruks

Venstre leder Trine Skei Grande.
Venstre leder Trine Skei Grande. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande ber regjeringen gjøre om instruksen som åpner for omstridte asylreturer til Russland. Hun mener dagens praksis går på rettssikkerheten løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil bruke vår posisjon til en omkamp når regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken kommer til behandling i Stortinget. Jeg håper presset vil øke framover, sier hun til NTB.

Samtidig erkjenner hun at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kom styrket ut av den ekstraordinære runden i Stortinget tirsdag. Der slo både Ap og Sp fast at de ikke finner grunn til å kritisere regjeringen for asylinstruksen av 24. november .

– Listhaug framsto jo som mer søkende enn Ap og Sp gjorde. Det er helt tydelig at de to partiene har større tillit til Listhaug og hennes framstilling enn de har til spørsmålene som reises av FNs høykommissær, sier Grande.

Les også: Østerrike stenger døra for asylsøkere

Blir som å suspendere Høyesterett

Venstre-lederen mener det er urimelig at asylsøkere kan bli sendt ut av Norge over Storskog, uten å få sin sak vurdert, selv om de kun har vært på gjennomreise i Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om asylinstruksen

* I løpet av høsten i fjor syklet over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. For å redusere antallet asylankomster la Justisdepartementet fram en instruks i slutten av november, som senere er kritisert av FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

* Også innad i UDI er det uro knyttet til instruksen, som blant annet åpner for at asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.

* Instruksen er muliggjort av hasteendringene i Utlendingsloven som regjeringspartiene med støtte fra Ap og Sp fikk igjennom i Stortinget på under én uke i fjor høst.

* I tillegg til instruksen og endringene i utlendingsloven, inngikk Stortingets seks største partier i november og desember to forlik om asyl- og integreringspolitikken. Asylforliket av 19. november ble i romjula fulgt opp av regjeringen, som la fram et 150 sider langt høringsforslag med en rekke kontroversielle innstramminger.

– Vi er for å sende asylsøkere med langvarig oppholdstillatelse i Russland tilbake over grensen. Det samme gjelder asylsøkere som har bodd der lenge, men som fikk visumet trukket tilbake av russiske myndigheter på grensa, sier Grande.

Hun mener en sentral rettssikkerhetsventil ble satt ut av spill da Ap og Sp i høst sikret regjeringen instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda – uten forutgående høring og komitébehandling på Stortinget.

– Det blir som å hasteinnføre en ny straffelov, for så å suspendere Høyesterett, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grande sier hun vil forsøke å få omgjort instruksen når Listhaugs 150 sider lange høringsforslag med innstramminger i asylpolitikken kommer til behandling.

Det er flere sider ved dokumentet som Venstre motsetter seg, blant annet skjerpede regler for familiegjenforening samt forslaget om kun å gi midlertidig opphold til mindreårige. Tilleggskravene til inntekt og forsørgelse som må innfris før permanent opphold gis, er hun også kritisk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap varsler kamp mot økt midlertidig opphold

Fikk støtte

I Stortinget tirsdag så ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet noen grunn til å kritisere Listhaug. Samtidig slo de fast at det er regjeringens ansvar å forsikre seg om at praksisen er i tråd med internasjonale forpliktelser.

– Statsråden har forsikret om at norsk praksis er innenfor folkeretten, og det legger vi til grunn, sa Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Les også: SVs Andersen: – Regjeringen gambler med asylsøkere

Listhaug ble hasteinnkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om uttransporteringen av asylsøkere fra Norge til Russland. Til grunn for saken ligger kritikk fra FNs høykommissær for flyktninger samt en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

– Når personer uten rett til opphold i Norge returneres til andre land, vil de normalt møte vanskeligere forhold enn vi er vant til her i landet, simpelthen fordi Norge er et av verdens beste land å bo i. Det betyr ikke at vi ikke kan og ikke bør gjennomføre disse returene, sa Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere i måneden vil hun møte FNs flyktningutsending for samtaler om den norske praksisen ved Storskog.

Les også:

Listhaug vil stoppe menneskesmuglerne: – De er rene drapsmenn

Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget om asylinstruk s

Beskylder Listhaug for å spille på sytingen til de som er redde for fremmede

Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare