Russland aksepterer alle returer med lovlig opphold

Opp mot 600 av de 5564 som syklet over Storskog inn i Norge for å søke asyl har til nå blitt returnert til Russland, opplyser Politiets utlendingsenhet.
Opp mot 600 av de 5564 som syklet over Storskog inn i Norge for å søke asyl har til nå blitt returnert til Russland, opplyser Politiets utlendingsenhet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har i desember tatt imot alle returnerte asylsøkere fra Norge som har hatt lovlig opphold i Russland, opplyser Politiets utlendingsenhet til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to og en halv ukene har opp mot 40 personer daglig blitt returnert over Storskog grensestasjon etter å ha blitt nektet asyl i Norge.

– Vi har hentet folk fra mottak over hele landet og fløyet dem til Kirkenes før de har blitt returnert til Russland over Storskog. Alle disse har lovlig opphold i Russland. Antallet som har blitt hentet har variert fra 15 til opp mot 40 om dagen, sier politioverbetjent Tor Espen Haga til NTB.

Les også: Listhaug varsler flere asylinnstramminger

Nesten 600 returnert

Han er prosjektleder for Politiets utlendingsenhet (PU) i Kirkenes. Han anslår at det kan være opp mot 250 personer som er returnert i desember. Disse kommer i tillegg til 343 personer som ifølge PUs offisielle statistikk fram til utgangen av november var returnert til Russland enten over Storskog eller på annen måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk politi ber militæret om flyktninghjelp

Først sykkel, så buss

Ifølge Haga busses de returnerte asylsøkerne til grensestasjonen utenfor Kirkenes. Her får de utlevert en sykkel på norsk side før de sykler over grensa til Russland. De russiske reglene for grensepassering over Storskog krever at grensen passeres i et kjøretøy. Derfor har asylstrømmen skjedd på sykkel inn i Norge.

– Slik vi oppfatter det, blir de kjørt i buss videre i transporter organisert av russiske myndigheter. Vi har ingen indikasjoner på at de må gå eller sykle til Nikel. Å sykle hele den veien vil være svært krevende slik været er nå, sier Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryddig grensehåndtering

Han sier at forholdet til Russland på grensen framstår som ryddig og slik alle land håndterer grensepasseringer

– Russerne tar imot alle som har hatt lovlig opphold i Russland før de kom til Norge. De gjør akkurat det samme som norske grensemyndigheter. Alle som har lovlig opphold blir akseptert inn i Russland, sier Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retur til hjemlandet

Han opplyser at Norge ikke forsøker å sende tilbake asylsøkere som fikk et stempel i sine papirer som nekter dem innreise til Russland.

– De som ikke har lovlig opphold i Russland blir ikke sendt tilbake. Da kan Norge velge å behandle søknaden og returnere de som får avslag til hjemlandet istedenfor til Russland, sier politioverbetjenten.

142 snudd på grensa

Etter 30. november har det ikke kommet noen nye asylsøkere over Storskog. Fram til asylstrømmen stanset var det 5.564 personer som kom tok seg over grensestasjonen uten gyldig visum til Norge.

– Av disse var det 142 personer som ble bortvist fra Storskog, og som ikke valgte å søke asyl i Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU til NTB.