Telemilliardæren Sawiris:Vil kjøpe øy til flyktninger - statslederne svarer ikke

RIK: Naguib Sawiris har tjent seg rik på telekommunikasjon, og vil bruke av formuen på å gjøre livet bedre for flyktninger i Middelhavet.
RIK: Naguib Sawiris har tjent seg rik på telekommunikasjon, og vil bruke av formuen på å gjøre livet bedre for flyktninger i Middelhavet. Foto: Philippe Desmazes / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den styrtrike egypteren Naguib Sawiris har lovet å kjøpe en ubebodd øy for å bosette flyktninger - hvis europeiske statsledere vil ha den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliardæren fra Egypt er ifølge Forbes liste over rike mennesker i verden, god for nesten tre milliarder amerikanske dollar. I september sendte han et brev til statsledere i Italia og Hellas, og tilbød seg å kjøpe en ubebodd øy i Middelhavet, skriver Euractiv.

Sawiris sier det er minst 23 øyer i Middelhavet hvor det ikke bor folk permanent, og han har også vært i kontakt med flere øyeiere som er villige til å selge.

Planen er å bygge opp et nytt samfunn hvor opptil 30.000 flyktninger kan få en ny start.

Les også: IOM: 613.000 har flyktet over Middelhavet

Ingen av mottakerne av brevet har svart ham ennå, og han er ifølge Euractiv frustrert over mangel på respons.

I et intervju med Forbes i september sa han at forslaget han først luftet i en twittermelding tidligere i høst, var seriøst ment. Sawiri tilbød seg også å tilby flyktningene reise til øya, og midlertidig kost og losji for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU stryker Tyrkia med hårene, skjerper grensekontroll og utsendelse av flyktninger

Her hjemme har Christian Tybring-Gjedde (Frp) foreslått det samme. Til NRK sa han i høst at det vil være en vinn-vinn-situasjon fordi flyktningene vil få hjelp, og Hellas noen kroner i en bunnskrapt statskasse.

Flere organisasjoner i Norge som jobber for flyktninger svarte på Tybring-Gjeddes utspill med oppgitt hoderisting.