Telemilliardæren Sawiris:

Vil kjøpe øy til flyktninger - statslederne svarer ikke

RIK: Naguib Sawiris har tjent seg rik på telekommunikasjon, og vil bruke av formuen på å gjøre livet bedre for flyktninger i Middelhavet.
RIK: Naguib Sawiris har tjent seg rik på telekommunikasjon, og vil bruke av formuen på å gjøre livet bedre for flyktninger i Middelhavet. Foto: Philippe Desmazes / Afp

Den styrtrike egypteren Naguib Sawiris har lovet å kjøpe en ubebodd øy for å bosette flyktninger - hvis europeiske statsledere vil ha den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardæren fra Egypt er ifølge Forbes liste over rike mennesker i verden, god for nesten tre milliarder amerikanske dollar. I september sendte han et brev til statsledere i Italia og Hellas, og tilbød seg å kjøpe en ubebodd øy i Middelhavet, skriver Euractiv.

Sawiris sier det er minst 23 øyer i Middelhavet hvor det ikke bor folk permanent, og han har også vært i kontakt med flere øyeiere som er villige til å selge.

Planen er å bygge opp et nytt samfunn hvor opptil 30.000 flyktninger kan få en ny start.

Les også: IOM: 613.000 har flyktet over Middelhavet

Ingen av mottakerne av brevet har svart ham ennå, og han er ifølge Euractiv frustrert over mangel på respons.

I et intervju med Forbes i september sa han at forslaget han først luftet i en twittermelding tidligere i høst, var seriøst ment. Sawiri tilbød seg også å tilby flyktningene reise til øya, og midlertidig kost og losji for dem.

Les også: EU stryker Tyrkia med hårene, skjerper grensekontroll og utsendelse av flyktninger

Her hjemme har Christian Tybring-Gjedde (Frp) foreslått det samme. Til NRK sa han i høst at det vil være en vinn-vinn-situasjon fordi flyktningene vil få hjelp, og Hellas noen kroner i en bunnskrapt statskasse.

Flere organisasjoner i Norge som jobber for flyktninger svarte på Tybring-Gjeddes utspill med oppgitt hoderisting.

Personvernpolicy