Meny

– Kan ende med at Moskva ikke ser seg tjent med Putin og hans dager er talte

Russland kunngjorde 30. september at landets flyvåpen hadde begynt å angripe mål i Syria på forespørsel fra president Bashar al-Assad. Bildet viser president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin tar en stor risiko ved å bombe Syria, mener E-sjefen.

Kjell Grandhagen, Norges militære etterretningssjef, mener at president Vladimir Putin tar en stor risiko ved å bombe Syria. Han tror at dersom angrepene trekker ut i tid, kan det føre til trøbbel og lite velvilje på hjemmebane for den russiske presidenten, skriver VG.

Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan bli slik at den politiske eliten i Moskva ikke ser seg tjent med Putin, og da er hans dager talte, men slik situasjonen er i dag, sitter han trygt, sier Grandhagen til VG, og fortsetter:

– Både overfor den russiske befolkningen generelt, men også overfor den politiske eliten er Putin avhengig av å levere. Det er ingen tvil om at involveringen i Ukraina ikke har vært den suksessen man håpet på at den skulle bli. Og utsikten til at Ukraina skulle komme til å bli en langsiktig strategisk suksess for Russland, den er ikke veldig stor.

Les også: Russiske og amerikanske flyangrep mot IS

Grandhagen påpeker overfor VG at Russlands engasjement i Syria kan bli langvarig og blodig. Og ikke minst, veldig dyrt for Russland. Han minner også om at russerne husker godt hva som skjedde i Afghanistan, hvor sovjetiske styrker kjempet i ti år. Sovjetunionen gikk inn i Afghanistan i 1979.

E-sjefen anser det også som problematisk at både Russland og USA er involvert i Syria. Statsledere og NATO har stilt spørsmålstegn ved Putins agenda i Russland.

Les også: Putin hylles som en helt i Irak

Når VG spør E-sjefen om man kan stole på Putin, svarer han tvilende:

– Både konflikten i Ukraina og i Syria nå, viser at det spørsmålet kan det reises stor tvil om. Putin kommer stadig med nye utspill som går i ulike retninger, og som gjør ham mer uforutsigbar. Men det betyr ikke at han opptrer irrasjonelt. Det er en bevisst strategi som ligger bak. Hvorvidt den er klok, er noe helt annet. Men er en bevisst linje som har som mål å fremme Russlands status som stormakt, sier Kjell Grandhagen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus