Russisk bombing overskygger Ukraina-samtaler

Russlands president Vladimir Putin skal i møter med blant annet Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel når han kommer til Paris fredag.
Russlands president Vladimir Putin skal i møter med blant annet Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel når han kommer til Paris fredag. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsledere fra fire europeiske land møtes fredag for å forhandle om fred i Ukraina. Russlands framferd i Syria bidrar til å komplisere samtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er åpenbart at utviklingen i Syria vil påvirke klimaet under de lenge planlagte Ukraina-samtalene, sier en medarbeider av Frankrikes president François Hollande til AFP.

Analytikere har mistenkt Russlands president Vladimir Putin for å bruke Syria-konflikten i håp om å forhandle fram en bedre avtale om Ukraina og tvinge fram en lettelse i sanksjonene mot Russland.

Analyse: Derfor går russerne tungt i Syria

Påstandene ble blankt avvist av landets utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

– Dette er en fullstendig absurd tolkning av det som skjer, sa Lavrov.

Foruten Russland og Frankrike, deltar Tyskland og Ukraina på fredagens møte i Paris. Møtet er det første mellom Putin og vestlige ledere siden russerne startet luftangrepene i Syria natt til torsdag.

Russland er blitt kritisert av vesten for å angripe moderate opprørsgrupper, noe som har økt spenningen i forkant av samtalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til fellessamtaler om Ukraina, skal Putin holde bilaterale samtaler med både Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris. Syria-spørsmålet vil trolig stå høyt på agendaen også her.

Likevel understreker flere tjenestemenn at hovedformålet med dagen er å komme videre med fredsprosessen i Ukraina. Statslederne skal blant annet forhandle om planlagte lokalvalg i separatistområdene øst i landet og tilgangen for internasjonale observatører.

Les mer:

Saudi-Arabia krever at Russland stanser Syria-angrep

– Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Stoltenberg bekymret over russiske angrep i Syria